vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăCJ dă bani doar pentru Drumul mănăstirilor

CJ dă bani doar pentru Drumul mănăstirilor

♦ Drumul mănăstirilor, al cărui cost a crescut considerabil, înghite aproape toţi banii pe care îi are CJ pentru arterele locale.

Autoritățile locale din județ vor primi din nou sume infime pentru întreținerea drumurilor. În total, județul Botoșani a primit 18,5 milioane de lei din cotele defalcate din TVA, însă, potrivit proiecției de buget întocmită de Consiliul Județean (CJ), doar 4,12 milioane de lei vor fi repartizați pentru municipii, orașe și comune, iar diferența, adică 14,6 milioane de lei, vor pleca spre Direcția Județeană de Drumuri și Poduri.

Primari convocaţi degeaba

Convocați ieri la o consultare publică „fulger”, primarii unităților administrativ teritoriale au ajuns la întâlnirea cu oficialii CJ, însă dezbaterea a fost aproape inexistentă pentru că, la fel ca și anul trecut, nu a fost pe ce să se discute, banii fiind prea puțini, executivul propunând pentru drumurile de interes local o sumă aproape identică cu cea de anul trecut, la alocarea inițială. Astfel, pentru comunitățile locale vor fi alocați mai puțin de un milion de lei, grosul banilor urmând să meargă pentru finanțarea unor lucrări deja începute și derulate de CJ prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 sau din fonduri europene.

Doar partea de cofinanțare a Drumului mănăstirilor, DJ 208 H Vorona – Oneaga – Pădureni, este de 15 milioane de lei, o sumă mai mare decât cea propusă a fi alocată DJDP. Cum se vor descurca, este greu de spus, întrucât cei din conducerea CJ spun că vor încerca să continue inclusiv lucrările de întreținere a drumurilor județene pe timp de vară, prin realizarea de noi covoare asfaltice și realizarea de noi marcaje pe acele tronsoane unde există trafic rutier ridicat.

Costuri cu patru milioane de lei mai mari

Această împărțire a banilor arată practic cât de mult au crescut costurile pentru realizarea Drumului mănăstirilor. În 2017, când s-a semnat inițial contractul de lucrări cu Transporturi Auto SA, drumul costa 25,8 milioane de lei. După ce firma care a câștigat inițial licitația a renunțat la lucrare, investiția a fost scoasă la licitație anul trecut și adjudecată de o altă asociere de firme, însă valoarea contractului a ajuns acum la 29,7 milioane de lei.

Practic, în cei patru ani, costul de execuție a drumului a crescut cu aproape patru milioane de lei. În condițiile în care șoseaua are o lungime de 12,7 kilometri, un kilometru de asfalt pe acest drum va costa în medie 2,33 milioane lei, adică undeva la 470.000 de euro.

CJ depinde de sumele primite de la centru

Pe de altă parte, oricât s-ar da de ceasul morții cu sumele investite la nivel local, CJ trebuie să recunoască că fără banii primiți de la nivel central nu ar avea cu ce se lăuda. Asta pentru că încasările la buget din venituri proprii abia dacă depășesc anual 50 de milioane de lei, adică undeva la vreo 10 milioane de euro. Iar dacă luăm în calcul faptul că anul trecut numai salariile la nivelul CJ, a celor din executiv și aparatul propriu de specialitate, au totalizat peste 20 de milioane de lei, banii nu ajung decât pentru asigurarea lefurilor.

Așa se face că CJ depinde de fiecare dată de sumele primite de la bugetul național. Pentru că, dacă ar fi să se descurce numai cu sumele colectate la nivel local, multe dintre instituțiile aflate în subordinea CJ ar risca să se închidă.

Şedinţă pentru aprobarea sumelor

Ședința de CJ pentru aprobarea sumelor alocate pentru drumuri, pe fiecare localitate în parte, din sumele defalcate din TVA, a fost convocată pentru astăzi la ora 12.00, tot atunci urmând să se decidă și cât va primi fiecare localitate în parte. Potrivit proiectului, municipiul Botoșani ar urma să beneficieze din nou de cei mai mulți bani – 400.000 de lei, după care urmează în ordine orașul Săveni cu 200.000 de lei, municipiul Dorohoi cu 170.000 de lei, Bucecea cu 100.000 de lei, în timp ce orașele Flămânzi, Darabani și Ștefănești ar urma să primească câte 80.000 de lei și respectiv câte 50.000 de lei, în timp ce sumele cele mai mici vor fi repartizate comunelor Ripiceni (20.000 de lei) și Concești (15.000 de lei). Prin urmare, și în acest an banii cei mai mulți vor pleca spre acele localități conduse de primari PSD, în condițiile în care executivul CJ este dominat de reprezentanții PSD. Poate și din acest motiv proiectul de hotărâre nu a fost făcut public de executivul CJ nici până ieri la prânz, transparența decizională lipsind cu desăvârșire din acest punct de vedere, de parcă pe botoșăneni nu i-ar interesa aceste lucruri.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...