joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPoeta Cătălina Stanislav: "Premiul poartă numele unui naționalist trist care are o...

Poeta Cătălina Stanislav: „Premiul poartă numele unui naționalist trist care are o grămadă de poezii sexuale explicite”

După ce Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a decis să șteargă de pe pagina sa înregistrarea de la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, în care una dintre poetele nominalizate, Cătălina Stanislav, a recitat o poezie cu aluzii sexuale, tânără a reacționat printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Aceasta s-a arătat a fi indignată de mediatizarea momentului său, acuzând organizatorii concursului de umilință și batjocură. De asemenea, aceasta l-a numit pe Mihai Eminescu un „naționalist trist”. Tânăra poetă a mai precizat faptul că nu dorește să atragă atenția asupra propriei persoane, că nu este combativă și nici conflictuală, dar nici nu poate trece cu vederea atunci când este vorba de un lucru nedrept.

„Nu concep faptul că se nominalizează și se premiază cărți al căror conținut e apoi interzis, în contextul în care premiul poartă numele unui naționalist trist care are o grămadă de poezii sexuale explicite. De ce să premiezi o carte care conține poeme erotice dar să ceri ca ele să nu fie citite?

Am ales să citesc acest poem fix pentru cuvântul cu asterisc, pentru că a fost revoltătoare toată această experiență și doar așa mi-am găsit curajul să o zic. Că literatura se face cu toate cuvintele și alte lucruri din astea știm cu toții. Știm și că era a horse of a different color dacă nu eram femeie. In fine, sunt multe de zis. Despre modul în care se organizează aceste premii, despre juriul format din cinci bărbați în 2022, despre faptul că în 2022 un astfel de premiu e așteptat și considerat important și organizatorii lui te umilesc și batjocoresc, despre faptul că s-a batjocorit forma de feminin a cuvântului poet, despre faptul că în loc să se dezbată folosirea unor remarci slinoase și termeni peiorativi la adresa femeilor care scriu poezie, s-a dezbătut acest poem inspirat de un episod din The Goop Lab. Despre faptul că Premiul Eminescu nu e fckin canceled already(…)”, se arată în textul postat de Cătălina Stanislav.

Tot în mesajul postat, tânăra poetă vorbește despre modul în care se organizează aceste premii, despre juriul format din cinci bărbați, subliniind faptul că dacă nu ar fi fost femeie, situația ar fi stat diferit.

Pe 15 ianuarie a avut loc decernarea Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum, eveniment care s-a desfășurat la Memorialul Ipotești, în contextul celebrării a 172 de ani de la nașterea poetului botoșănean.

Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti, a revenit tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul “Jumătate din viaţa mea de acum”.

Patru poeți nominalizați pentru premiu

Câştigătorul premiului de debut în poezie a fost desemnat de un juriu format din Alexandru Cistelecan (Universitatea din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu” din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu).

Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi alţi patru poeţi – Andrei Codrin Bucur, pentru volumul “La bella Italia: antipoemejurnaliere”, Alexandra Pâzgu, pentru volumul “Dă tot ce ai”, Ioana Zenaida Rotariu, pentru “Cei cinci ani de muţenie: poezie”, şi Cătălina Stanislav, pentru volumul “Nu mă întrerupe”.

Sursă foto: Facebook: Cătălina Stanislav

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...