marți, august 9, 2022
AcasăLocalActriță nouă la Teatrul "Mihai Eminescu"

Actriță nouă la Teatrul „Mihai Eminescu”

De la sfârșitul anului trecut, din echipa de actori a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, face parte și actrița Silvia Luca. În activitatea sa, aceasta a jucat roluri pe scenele teatrelor din Moscova, Bucureşti şi Chişinău și a fost desemnată, în 2009, ca fiind unul dintre cei mai populari actori basarabeni.

Silvia Luca s-a născut pe 26 ianuarie 1968, în localitatea Orhei din Republica Moldova. Având inițial intenția de a urma o carieră în balet, aceasta a studiat între anii 1985–1989 la Institutul de Cinematografie din Moscova, secția Actorie Teatru, la profesorii Evghenii Matveev, Anatolii Romașin. Și-a început activitatea ca actriță în anul 1989 la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe scena căruia a realizat, printre altele, rolurile: Amaranta în „Un veac de singurătate” și Mona în „Steaua fără nume”. Se distinge printr-un joc plin de naturalețe, eleganță și emotivitate; este numită „o adevărată stea a trupei”. A mai jucat la Teatrul Luceafărul Chişinău, Teatrul de buzunar Chișinău și a colaborat cu Teatrul Rus de Stat „Anton Pavlovici Cehov”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, Teatrul Union Bucureşti și Teatrul de Comedie Bucureşti.

Numeroase premii primite pe parcursul carierei 

În 1992, Silvia Luca a fost laureată a Festivalului Teatral „Gh. Asachi” din Chișinău pentru „Cel mai bun rol feminin al anului”. Aceasta a participat la numeroase festivaluri, atât în țară (Brașov, București, Sibiu, Cluj, Piatra Neamț, Iași) cât și în străinătate (Rusia, Slovacia, Egipt, Ucraina, Turcia).

Silvia Luca s-a bucurat de numeroase premii și distincții de-a lungul carierei: a primit de 5 ori titlul de „Cea mai bună actriță a anului a Republicii Moldova”, în anul 2009 a fost distinsă cu titlul Maestru în Arte din Republica Moldova, în 2013 i s-a acordat gradul profesional „Maestru al scenei” – cel mai înalt grad profesional artistic în statele de funcții ale teatrelor din Republica Moldova, iar în anul 2021 a fost distinsă cu titlul „Artist al poporului” din Republica Moldova.

„Am debutat pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani în spectacolul Trei surori, după A.P. Cehov (2009), alături de minunatele actrițe ale teatrului. M-am îndrăgostit de atmosfera colegială și de potențialul artistic al trupei. Sper să mă bucur, alături de colegii mei, de aplauzele spectatorilor, de proiecte îndrăznețe și interesante”, a declarat actrița Silvia Luca.

Deja ai votat!
Articolul precedentParteneriat
Articolul următorDin spectacolul de pe 14 ianuarie
Botoșani
cer acoperit de nori
22 ° C
22.6 °
20 °
75 %
3.9kmh
96 %
mar
22 °
mie
17 °
joi
23 °
vin
28 °
sâm
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar pe Arafat au reușit să îl decontamineze.

EDITORIAL

Mai e ceva timp până la următorul set de alegeri - și încă ce alegeri; că va fi set complet - astfel că pentru...

EPIGRAMA ZILEI

La mijloc de codru des Toate păsările ies Deci acolo mergi bădică De vrei să vezi păsărică... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...