vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAutorităţile combat cu declaraţii psihoza din staţiile peco (video)

Autorităţile combat cu declaraţii psihoza din staţiile peco (video)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ieşit declarat public, miercuri seară, că românii nu au de ce să îşi facă griji cu privire la o majorare dramatică a preţurilor la carburant.

„Nu au niciun motiv să fie îngrijorați, deoarece nu o să fie prețuri de 9-10-11 lei. Am vorbit cu reprezentanții marilor lanțuri de benzinării și nu se pune problema unei crize de carburanți. Am o singură informație, vor crește prețurile cu 15 bani. Nu vorbim de prețurile care au apărut pe rețelele de socializare. Oamenii nu au de ce să stea la coadă, nu vor crește prețurile cât s-a. E un fake news care are rolul de a destabiliza lucrurile”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la Știrile Protv.

Declaraţiile sale vin în contextul în care s-a creat o isterie la nivel naţional cu privire la creşterea preţurilor la carburant, iar românii au luat efectiv cu asalt staţiile peco.

Controale anunţate de autorităţi

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunar, citat de Agerpres.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru.

De asemenea, astăzi, autorităţile au anunţat că preţul barilului de petrol de pe piaţa internaţională s-a stabilizat, înregistrand o scăere de 3 dolari/baril.

O reacţie a avut şi președintele Asociației Benzinarilor Particulari, Ion Tache, care a vorbit miercuri seara la Antena 3 despre isteria creată în toată țara cu privire la creșterea prețului la carburanți. „Nu e vorba de marketing, e vorba de șmecherie. Barilul de petrol e foarte mare, dar nu justifică scumpirile. Ca să ajungi la 10-11 lei/l, ar trebui să fie 180 de doalri pe baril. Tunurile se dau în vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate. Organelele competente ar trebuie să facă controale. Să ajungem la 10 11 lei e o dramă pentru oameni, care au și așa salarii mici. Soluția este ca cetățenii să fie informați și noi lei spunem să aplice prețurile și să nu mai sară calul că o să plătească această inițiativă șmecherească. Consiliul Concurenței ar trebui să-și facă treaba. Nu suntem într-o criză. E o șmecherie nesimțită”, a spus Ion Tache.

Investigaţii anunţate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.

Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți, www.monitorulpreturilor.info, pentru a se orienta și a afla care sunt prețurile practicate de benzinării.

Isterie pornită pe facebook

Ministrul a precizat că singurul lanţ de benzinarii care au scumpit preţurile este Mol, deoarece reprezentanţii acestuia aduc carburantul din Ungaria, iar acolo stocurile sunt foarte reduse. De altfel, pshihoza de astăzi s-a creat artificial din cauza benzinariei Mol din Beiuş (BH), unde prețul inițial era de 9 lei, apoi a crescut la 11,10 lei. La scurt timp, oamenii au început să facă cozi la celelalte benzinării din localitate, iar situaţia s-a extins rapid la nivel naţional.

Potrivit Digi24, proprietarul benzinăriei ar fi motivat prețul foarte mare prin faptul că lotul de combustibil ar fi fost achiziționat la un preț foarte mare.

Micii proprietari de benzinarii, privaţi, precum BBB unde tariful a ajuns la 12 lei per litru sau Cristal (9.99 motorina şi 9.79 benzina) nu au făcut altceva decât să speculeze piaţa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...