spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTTinerii pasionaţi de dezbateri, mobilizaţi într-o cauză umanitară

Tinerii pasionaţi de dezbateri, mobilizaţi într-o cauză umanitară

Tinerii pasionaţi de dezbateri sunt implicaţi şi în cauze umanitare. Ioan Oroşanu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, a iniţiat competiţia caritabilă “ATU Regio Open I”. El i-a avut alături pe Alexandra Mutuzac şi Eduard Şovan, care sunt membrii şi traineri, alături de Ioan, la ATU Debate Club. În acest demers s-au implicat şi tineri din afara clubului sau chiar a ţării, din echipa de organizare făcând parte şi un student de la Oxford. Iniţiativa a apărut tocmai din dorinţa lui Ioan de a introduce şi componenta caritabilă în aceste concursuri.

În cadrul competiţiei s-au strâns peste 2.500 de lei, bani care au fost donaţi unei eleve din Colegiul „Mihai Eminescu”, tânără care şi-a pierdut ambii părinţi. Tatăl tinerei a murit în urmă cu câţiva ani, iar mama, anul trecut, răpusă de Covid.

Ne bucurăm că la <ATU Regio Open I> am reuşit să păstrăm formula deja consacrată – o echipă formată din doi boboci şi un debater cu un an experienţă. Este foarte important nu numai să păstrăm interesul pentru dezbateri aprins prin oportunitatea de interacţiune cu alţi oameni şi cu un mediu competitiv, ci şi să cream conexiuni între generaţii. În ultimii ani, dezbaterile s-au transmis mai mult de la elev la elev, ceea ce a dat naştere unor comunităţi frumoase de învăţare şi interacţiune”, a declarat Ioan Oroşanu.

Tânărul a adăugat că scopul principal al acestei competiţii a fost acela de a o ajuta pe tânăra care şi-a pierdut părinţii. Vor urma însă şi alte competiţii.

După deja două competiţii organizate şi diferite acţiuni de voluntariat, scopul meu rămâne acelaşi, vreau să ajut comunitatea, adică oamenii care sunt în jurul meu şi nu numai. Putem evolua numai dacă ne ajutăm între noi”, a mai precizat Ioan Oroşanu.

ATU Debate Club a fost înfiinţat în anul 2010

Acest club de dezbateri a fost înfiinţat pe 3 mai 2010 de către Daniela Epureanu, profesor de limba română. ATU Debate Club a evoluat organic şi s-a transformat dintr-o singură echipă de trei elevi, într-un club condus şi organizat chiar de către elevi cu peste 80 de doritori de a fi membri anual, pentru ca anual se fac înscrieri. În ultimii doi ani, clubul a cunoscut evoluţia cea mai mare, sporindu-şi activitatea şi la nivel internaţional şi câştigând prin echipe formate din membrii săi competiţii naţionale (Ioan Oroşanu – InterDebate, ediţia I, Alexandra Mutuzac şi Eduard Şovan – Mega dezbatere), dar şi locuri individuale ( Ioan Oroşanu – locul 3 la Forumul Naţional de dezbateri academice, locul 1 la InterDebate Timişoara, Iocul 5 CDX 2021, Ioana Tapalagă – locul 1 Mega Dezbatere 2022 etc). La acestea se adaugă alte rezultate la competiţii regionale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...