spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPonturi pentru a descoperi un profil fals pe Facebook

Ponturi pentru a descoperi un profil fals pe Facebook

Cum Facebook este extrem de utilizat, a devenit un teren fertil pentru manipulare și dezinfomare.

Cei mai întâlniți sunt trolii, persoane cu profiluri false, care repetă la nesfârșit mesaje stabilite de diverși factori interni sau externi. Mai descoperim profiluri false la așa numiții bots o prescurtare de la robot, un fel de inteligență artificială primitivă, care are câteva direcții simple de discuție prestabilite. Sunt folosiți în special în campanii electorale sau campanii majore de propagandă, deoarece, avantajul este că – deși mesajele sunt simple – un bot poate schimba mesaje pe Facebook cu 1500 de persoane simultan.

Mesajele false mai sunt distribuite chiar de utilizatori ai rețelei de socializare care, neînțelegând că sunt folosiți, distribuie fără să verifice postările unor persoane inexistente, ajutând astfel la manevrele de dezinformare și manipulare de care este plin internetul.

Jurnalista Codruța Simina, care scrie de ani de zile despre fake-news, a alcătuit un scurt ghid pentru a recunoaște profilurile false pe Facebook.

Chiar dacă sursele propagandei Rusiei au fost restricționate în România, vei descoperi multe profiluri de Facebook care multiplică mesajele acesteia. Iată patru detalii pe care să le verifici pentru a-ți face o idee dacă un profil de Facebook e autentic – adică reprezintă o persoană reală și opiniile ei – sau nu.
– Verifică fotografia de la profil. Din experiența noastră, fotografiile cu drapelul României care lăcrimează, simboluri sau animale legendare, vedete internaționale sau supermodele pot fi un semn că ai în față un profil fals.
– Poți chiar să mergi un pas mai departe și să uploadezi imaginea în Google image search pentru a descoperi dacă a mai fost folosită. (https://www.google.com/imghp?hl=en) În plus, gândește-te de câte ori ți-ai schimbat tu fotografia de profil. Verifică și asta: ce alte fotografii a mai avut profilul respectiv.
– Verifică ce informații postează profilul respectiv și cât de des postează și compară asta cu comportamentul online al prietenilor tăi. În general, niciunul nu postează zile în șir, la intervale de timp egale, același tip de mesaj, nu?
– Verifică dacă profilul interacționează cu prietenii pe care îi are mai mult decât pentru a le ura bună dimineața la cafeluță și like-uri la unele comentarii. În general, trolii nu au timp să răspundă la comentarii sau la mesaje – sunt prea prinși să răspândească pe rețeaua socială un mesaj propagandistic.
Dacă ai bifat toate criteriile de mai sus, sfatul nostru este să pui sub semnul întrebării autenticitatea acelui profil și adevărul mesajelor pe care le răspândește”, scrie Codruța Simina.

Jurnalista Codruța Simina realizează săptămânal un material în care arată principale manevre în războiul dezinformării, pe care îl puteți găsi AICI.

Cei care vor să se aboneze direct la newsletter-ul realizat de ea, o pot face la newsletter@misreport.ro
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...