sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCatastrofă evitată la mustaţă de Nova Apaserv

Catastrofă evitată la mustaţă de Nova Apaserv

Operatorul de apă din județ a scăpat de o nouă catastrofă reușind în ultimul moment să scape de o datorie colosală. Este vorba de o corecție financiară de 7,6 milioane de lei, un fel de penalizare, pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a aplicat-o în cadrul unui proiect mai vechi derulat în județ și în care s-ar fi încălcat o serie de proceduri.

Întreg scandalul a izbucnit în 2015, când o echipă de control din cadrul Ministerului Finanțelor și Economiei – Direcția Generală Programe Infrastructură Mare – Autoritatea de Management POS Mediu, plecând de la o suspiciune privind eventuale nereguli în derularea proiectului privind extinderea rețelelor de apă și canalizare în județ, a stabilit o serie de corecții financiare prin aplicarea unor penalități care cumulau 7,6 milioane de lei vechi.

Motivul invocat – Nova Apaserv ar fi încălcat dispozițiile legale, atribuind contractul unui ofertant care nu îndeplinea cerințele de calificare și selecție. Ba mai mult, s-a trecut și la operarea unor rețineri pecuniare care totalizau la acea dată 934.000 de lei. În speță, cei de la minister au verificat actele și au constatat că Tehnic Asist SRL, care câștigase licitația pricind realizarea canalizării în comuna Mihai Eminescu, nu ar fi efectuat lucrări de aceeași anvergură. Cei de la Nova Apaserv au contestat actul de control, dar fără succes, după care au deschis un proces în instanță împotriva celor de la minister solicitând anularea notei de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare.

Proces în două etape

A urma un proces de uzură cu două etape, la Curtea de Apel Suceava și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în care judecătorii au analizat o sumedenie de documente, inclusiv concluziile procurorilor anticorupție care verificaseră la rândul lor contractele. Într-un final, instanța a constatat că la mijloc nu ar fi vorba de nici o fraudă, raționamentul echipei de control plecând de la o premisă eronată. Astfel, informațiile celor de la minister nu băteau întrucât într-o localitate poate exista o rețea mai mare, dar operatorul nu are obligația de a prelua întreaga rețea, fiind posibilă preluarea parțială.

Decizia definitivă a venit abia pe 3 martie a.c., când ÎCCJ a respins recursul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene și a menținut hotărârea Curții de Apel prin care a fost anulat decizia şi nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare. Altfel spus, Nova Apaserv nu va mai fi obligată la plata celor 7,6 milioane de lei, banii urmând să fie asigurați de Autoritatea de Management POS Mediu conform proiectului inițial. „Este vorba de o victorie importantă întrucât la mijloc a fost vorba de o sumă considerabilă”, a spus directorul general Nova Apaserv, Liviu Ștefan.

Milioane de lei plătiţi din cauza procesului cu Aquaterm

Doar că banii continuă să curgă din conturile Nova Apaserv în urma procesului pierdut cu Aquaterm. Obligată să plătească daune de 7,6 milioane de lei și executată silit, Nova Apaserv a încercat să obțină anularea hotărârii instanței de arbitraj pe cale extraordinară. A deschis un proces la Curtea de Apel București, iar la apoi la ÎCCJ invocând faptul că acea hotărâre arbitrală nu ar fi tocmai legală întrucât instanța de arbitraj nu ar fi luat în calcul mai multe apărări formulate în timpul procesului inițial.

Dosarul a fost deschis în septembrie 2020, dar în martie 2021 instanța a respins acțiunea Nova Apaserv ca nefondată, societatea fiind obligată să plătească cheltuieli de judecată de 11.900 de lei. Cum decizia nu era definitivă, operatorul de apă a formulat recurs la ÎCCJ. Pentru această ultimă acțiune s-a apelat însă la serviciile unei firme specializate în asistență juridică. Doar că  pe 2 martie a.c. ÎCCJ a respins și recursul. Prin urmare, îl loc să recupereze cei 7,6 milioane de lei, operatorul de apă s-a ales cu o altă notă de plată tot de 11.900 de lei. În loc să obțină banii, Nova Apaserv va trebui să plătească alți 24.000 de lei la care se va adăuga și costul asistenței juridice. Întreg scandalul cu Aquaterm a plecat de la un contract de lucrări ce viza extinderea rețelelor de canalizare spre comuna Vorona, contract încheiat în octombrie 2015.

Blocaj din cauza unui proiect greşit 

După demararea investiției, cei de la Aquaterm au considerat că situația din proiect nu bate cu cea din teren și au solicitat modificarea proiectului tehnic. Era vorba de mutarea unor tronsoane colectoare de canalizare pe alte amplasamente, dar cei de la Nova Apaserv nu au dorit să riște întrucât prin aceste modificări nu se mai respecta certificatul de urbanism. S-a ajuns astfel la un blocaj, iar în martie 2018 Nova Apaserv a reziliat contractul cu Aquaterm, care ulterior a intrat în insolvență.

Disputa dintre cele două firme s-a mutat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, iar instanța de arbitraj a considerat că totul s-ar fi întâmplat din culpa operatorului de apă. Astfel, Nova Apaserv a fost obligată la o serie de daune. „Sunt probleme pe care le-am preluat din mers și am căutat să găsim soluții. Chiar dacă am pierdut în acest proces, nu renunțăm pentru că în cazul cu Aquaterm am formulat și o excepție de neconstituționalitate în care mai există o cale de atac întrucât putem formula recurs”, a mai spus directorul general Liviu Ștefan.

Societate în prag de colaps

Executată silit de Aquaterm, Nova Apaserv a ajuns în prag de colaps. Fără bani în cont, cei de la operatorul de apă nu au mai putut să-și plătească la rândul lor furnizorii de servicii, iar datoriile au început să crească. Situația s-a agravat anul trecut, când facturile la energia electrică aproape că s-au dublat. Prin urmare, cei de la E.ON au denunțat contractul cu ei, iar operatorul de apă a trebuit să-și caute un nou furnizor de electricitate.

În primăvara anului trecut, cei de la Consiliul Județean au solicita alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului pentru a evita un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, dar fără succes. În schimb, a fost numită o nouă conducere, cu influențe politice, fiind stabilit și un nou Consiliu de Administrație controlat de PSD și ALDE. Anul acesta a fost adoptată și o nouă organigramă, fiind plătite din nou sume grele și pentru acest lucru. Cu toate acestea, revirimentul Nova Apaserv întârzie să se vadă, deși CJ a pompat anual bani în această societate, iar tarifele practicate pentru apă și canalizare au crescut și de două ori pe an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...