spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMai multe lansatoare de rachete antigrindină vor fi montate în județ

Mai multe lansatoare de rachete antigrindină vor fi montate în județ

În județul Botoșani urmează să fie să fie amenajate mai multe puncte de lansare a rachetelor antigrindină, după ce, recent, în ședința de Guvern au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum și fondurile necesare pentru îndeplinirea lor.

Astfel, în zona Suceava – Botoșani vor fi montate 18 lansatoare de rachete antigrindină. Acestea ar urma să devină funcționale în doi sau trei ani.

„Unitatea de combatere a căderilor de grindină de la 1 Moldova Iași vor face studii, analize și vor stabili unde vor fi amplasate acele puncte de lansare. Din momentul în care ei vor lua decizia unde vor fi amplasate, atunci vor stabili și numărul lor. Deocamdată s-a aprobat la nivel de investiție”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole (DAJ) din Botoșani.

În județul Botoșani nu mai există astfel de sisteme antigrindină. Directorul DAJ a mai precizat că fermierii botoșăneni urmează să fie informați despre datele tehnice ale acestor sisteme.

„De-a lungul anilor am avut fronturi atmosferice deasupra județului, care au traversat de la Vest la Est, unde au fost precipitații sub formă de vijelie și grindină, care au provocat pagube materiale, atât la culturile agricole cât și la locuințe. Sunt benefice. Într-o agricultură modernă trebuie s avem și un astfel de echipament. Este un pas mare pentru Moldova, pentru cele două județe”, a mai spus Delibaș.

Această investiţie va conduce la diminuarea vulnerabilităţii producţiei agricole şi a comunităţilor rurale faţă de fenomenele meteorologice periculoase, fiind o măsură de susţinere a producţiei de alimente şi de reducere a vulnerabilităţilor agriculturii meteo-dependente. Aceste sisteme antigrindină au următorul principiu de acțiune: din lansatoare, norii sunt însămânțați cu ioni de argint și practic gheața este dispersată. Norul rămâne acolo, va ploua în continuare, însă precipitațiile nu vor mai ajunge pe pământ sub formă de gheață, ori cel puțin nu sub forma de gheață care să distrugă culturile, potrivit monitoruldesuceava.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...