Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, a organizat, pe 29 martie, atelierul de lucru „Oul pascal. Pricesne și obiceiuri pascale”. Acesta s-a desfășurat cu sprijinul părintelui Petru Chirvase în micul muzeu aflat în incinta bisericii „Sfântul Vasile cel Mare”.
„Oul de Paște, substituit al divinității primordiale, înfrumusețat (gătit) prin vopsire și încondeiere în Săptămâna Patimilor, jertfit și mâncat sacramental în ziua de Paște. Un alt domeniu al artei populare din zona Botoșani, în care se reflectă talentul și măiestria femeilor, este încondeierea ouălor. Meșteșug cunoscut și practicat în zonă, ca de altfel în toată țara, din cele mai vechi timpuri, încondeierea ouălor a fost asociată anumitor credințe și sărbătorii Paștelui. De aici grija gospodinelor de a pregăti din timp totul pentru a avea la Paști ouă roșii, ouă încondeiate sau ouă „muncite”, au transmis organizatorii.
Participanți, instruiți de meștere în cadrul atelierului

Pe parcursul desfășurării atelierului membrele grupului „Femina” au cântat pricesne.
Participanții, elevi de la diferite unități de învățământ din Botoșani, înscriși în cadrul Palatului Copiilor din Botoșani: Shelever Elena, Constantin Jennipher, Bădărău Adelina, Corniciuc Alisia, Petrișor Georgiana, Muraru Ilaria, Cojocaru Ema, Mandric Larisa, Ungureanu Mirela, Andrei Lucian alături de doamna prof. Victorița Aghiorghiesei au făcut demonstrații, având la îndemână ouă, vopsele, chișițe și vasul cu ceară topită.


