joi, iulie 18, 2024
AcasăLocal BTAtelier de încondeiere a ouălor, organizat de Centrul Creației

Atelier de încondeiere a ouălor, organizat de Centrul Creației

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, a organizat, pe 29 martie, atelierul de lucru „Oul pascal. Pricesne și obiceiuri pascale”. Acesta s-a desfășurat cu sprijinul părintelui Petru Chirvase în micul muzeu aflat în incinta bisericii „Sfântul Vasile cel Mare”.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Oul de Paște, substituit al divinității primordiale, înfrumusețat (gătit) prin vopsire și încondeiere în Săptămâna Patimilor, jertfit și mâncat sacramental în ziua de Paște. Un alt domeniu al artei populare din zona Botoșani, în care se reflectă talentul și măiestria femeilor, este încondeierea ouălor. Meșteșug cunoscut și practicat în zonă, ca de altfel în toată țara, din cele mai vechi timpuri, încondeierea ouălor a fost asociată anumitor credințe și sărbătorii Paștelui. De aici grija gospodinelor de a pregăti din timp totul pentru a avea la Paști ouă roșii, ouă încondeiate sau ouă „muncite”, au transmis organizatorii.

Participanți, instruiți de meștere în cadrul atelierului

Despre aceste obiceiuri și tehnici ne-au vorbit și au făcut demonstrații meșterele care au instruit participanții în cadrul acestui atelier: Nistor Celica Iuliana din Rogojești – tehnica cu ceară în relief, Maria Tun din Bucecea – tehnica numită baia de culoare; meșterele populare: Zoițanu Maria și Cojocariu Aurica din Mihai Viteazu, comuna Ungureni au vorbit despre motivele arhaice: floarea pastelui, oala legată, strugurele și vița de vie, fierul plugului, etc., acestea fiind însoțite și de membrele Grupului „Femina” din Ungureni: Maria Burlacu din Mihai Viteazu, comuna Ungureni, Nicoleta Burlacu, Mihai Viteazu, comuna Ungureni, Luminița Tudose din Iași, Loredana Hurjui din Botoșani, Ecaterina Cojocariu din Botoșani, Mihaela Cojocariu din Botoșani, Manuela Vechiu din Botoșani și Valentina Enacache din Botoșani.
Pe parcursul desfășurării atelierului membrele grupului „Femina” au cântat pricesne.
Participanții, elevi de la diferite unități de învățământ din Botoșani, înscriși în cadrul Palatului Copiilor din Botoșani: Shelever Elena, Constantin Jennipher, Bădărău Adelina, Corniciuc Alisia, Petrișor Georgiana, Muraru Ilaria, Cojocaru Ema, Mandric Larisa, Ungureanu Mirela, Andrei Lucian alături de doamna prof. Victorița Aghiorghiesei au făcut demonstrații, având la îndemână ouă, vopsele, chișițe și vasul cu ceară topită.
Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
30.6 ° C
30.6 °
30.5 °
50 %
3.5kmh
100 %
joi
29 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
29 °
lun
27 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce vremuri sunt, e bine să ai ventilator la purtător.    

EDITORIAL

La primul congres al PMR - 21-23 februarie 1948, interpelat de Petru Groza, care i-a atras atenția că închisorile sunt pline de țărani și...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...