spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPăcăliţi cu norma de fini

Păcăliţi cu norma de fini

„Monitorul de Botoşani” a continuat şi în acest an tradiţia publicării unui text păcăleală de 1 aprilie. În acest an, textul „Aleşi locali îndemnaţi să îşi găsească neamuri”, a produs multă agitaţie în mediul politic, pornind şi de la recentele numiri în funcţii decise de liderii PSD.

În articol se arăta că, într-un document intern, recent emis de PSD li se cere organizațiilor locale să dea dovadă de implicare personală în comunitățile pe care vor să le reprezinte și să participe la cât mai multe nunți și botezuri! Mai mult, cei care doresc să candideze pe listele PSD, vor trebui să facă dovadă că au suficienți fini pentru a putea accede la viitoarele funcții.

Chiar dacă oficial nu a recunoscut, unii lideri PSD au fost deranjaţi de articol, obişnuiţi fiind în ultima perioadă doar cu laude. Aşa se face că Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, nu a dorit să ofere un punct de vedere.

„Este interesant subiectul pe care l-aţi abordat de 1 Aprilie – Ziua Păcălelor dar, ţinând cont că faceţi acest lucru an de an, cred că botoşănenii au înţeles că acest articol a fost în spirit de glumă”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a primit textul de la un coleg de partid. „M-am amuzat. Nu mă deranjează, e amuzant, nu e de prost gust, e despre latura politică. Am gustat gluma”, a mai spus edilul.

„Culmea este că mulţi nu s-au prins că este textul de 1 aprilie”

Fostul primar Cătălin Flutur, un fidel cititor şi abonat al cotidianului Monitorul de Botoşani, a recunoscut că, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, a aşteptat cu interes subiectul articolului de 1 aprilie. „Ca de fiecare dată, aţi fost la înălţime. Culmea este că mulţi nu s-au prins că este textul de 1 aprilie şi au comentat că nu numai la PSD se întâmplă acest lucru. Textul de 1 aprilie ne aminteşte că este important să ne păstrăm simţul umorului, însă a dat serios de gândit multora dintre cei care votează de ani buni numai cu un partid”, a spus fostul edil.

Raluca Ştefania Curelariu, consilier municipal USR, a apreciat că articolul este extrem de reuşit. „Din păcate, nu m-ar surprinde deloc o astfel de circulară. Mai ales când vorbim de PSD s-au PNL. Dacă nu erau atât de mari cifrele vehiculate, probabil aş fi crezut că articolul este adevărat. Politicienii vechi folosesc frecvent astfel de practici. E bine cunoscută strategia acestora de a căuta să atragă, într-un fel sau altul, persoane cu multe rude sau cu activităţi ce presupun contactul cu mulţi oameni. Mai ales în rural şi în oraşele mici, partidele vechi ademenesc persoane cu influenţă locală şi le determină să susţină, prin diverse acţiuni, o anumită formaţiune politică. Se scuză spunând că atrag profesionişti, însă marea problemă e modul în care fac asta.

E o combinaţie între a oferi diverse avantaje şi a pune presiune prin instituţiile pe care fiecare partid le conduce. Sunt întregi categorii profesionale care sunt asociate din start unui anumit partid prin prisma instituţiilor unde acesta are influenţă. Pe lângă modul în care sunt atrase aceste persoane, o problemă reprezintă şi faptul că în momentul în care cineva vrea să se implice într-un alt partid este forţat să renunţe. E de notorietate faptul că în Săveni, spre exemplu, nimeni nu îndrăzneşte să facă ceva ce ar putea deranja primarul de acolo. Am avut şi noi membri atât în Botoşani cât şi în judeţ, care au fost supuşi unor presiuni din punctul acesta de vedere. Unii au rezistat şi au continuat alături de noi. Alţii însă au cedat şi au renunţat la a se mai implica”.

„A fost desigur o glumă cu substrat politic”

Fostul prefect Dan Nechifor nu a dorit să comenteze pe motiv că nu mai este persoană publică, afirmând doar că „este o glumă bună, depinde dacă cei nominalizaţi vor gusta textul”.

„Am direcționat astăzi toata ziua fini, finuțe.. știi cum ca pe gâsculițe la ușile cabinetelor parlamentare! Până se întunecă mai trimit câteva …sute!”, a scris profesorul universitar Marius Prelipceanu, fost reporter al cotidianului Monitorul de Botoşani.

Ada Macovei, inspector şcolar general şi consilier municipal PNL a spus că „a fost desigur o glumă cu substrat politic”. „Familia nu se poate alege. E drept că unii dintre noi suntem foarte mulţumiţi cu rudele noastre, alţii mai puţin, dar alianţele sunt întotdeauna frumoase, dacă vorbim de nunţi şi botezuri, că în politică e total diferit, fără excepţie”, a adăugat Ada Macovei.

Lumea a rostogolit-o și asta înseamnă că a fost gustată

Vicepreședintele Consiliului Județean, Bogdan Dăscălescu (ALDE-PNL) spune că nu a reușit să citească textul pentru că după programul de la birou, care a fost destul de încărcat, a mers la ferma familiei și nu a mai avut timp să citească presa. Așa este cu cei care vin din mediul privat – ei nu prea au timp liber, dar cu siguranță voi citi. Prins cu treburile, am și uitat că astăzi este 1 aprilie și vă mulțumesc că mi-ați adus aminte. Deja, mă gândesc și eu la ce farsă să îi fac soției, când ajung acasă. Nu trebuie să uităm de aceste tradiții”.

La rândul său, consilierul județean PSD Costel Pătrăuceanu, care este și el întreprinzător particular, a recunoscut că timpul liber este o raritate, mai ales în timpurile actuale, și prin urmare nu a reușit să citească presa de astăzi, însă farsele de 1 aprilie au rolul lor. „O glumă bună este gustată de toată lumea”, a spus Costel Pătrăuceanu.

În schimb, consilierul județean liberal, Gabriel Alecsandru, a recunoscut că a văzut știrea pe social-media. „Cred că am văzut-o astăzi de vreo patru-cinci ori în NewsFeed și am citit-o. Lumea a rostogolit-o și asta înseamnă că a fost gustată – cu cât e mai mare funcția, cu atât mai mulți fini botezați, dar să știți un lucru – cu cât funcția este mai mare, și cheltuielile sunt mai mari”, a spus Gabriel Alecsandru.

Și Viorel Iliuță, vicepreședinte al organizației județene PNL și consilier județean a citit farsa și a râs. „Tare! Glumă, glumă, dar tare bate cu viața reală, cel puțin la unii dintre ei. Drăguț! Felicitări”, a spus Viorel Iliuță.

Unii oficiali botoşăneni s-au distrat copios după ce au citit articolul,  însă nu au dorit să comenteze. Chiar dacă nu au recunoscut, se pare că nu vor să-i supere pe liderii de la PSD, poate şi cu gândul la viitoare alianţe politice, pentru că, aşa după cum se prezintă lucrurile, totul este posibil pe scena politică românească. Printre cei care nu au dorit să comenteze s-au numărat şi Costel Şoptică, liderul PNL, dar şi prefectul Sorin Cornilă.

Comentarii şi pe facebook

Nu au lipsit nici comentariile postate pe pagina de facebook a Monitorului de Botoşani. „Cred că numai rudele o să-i voteze în 2024 după cum guvernează țara împreună cu PNL. Nu că restul ar fi altfel…….”, „Nimic nou; pe vremuri, boierii botezau și cununau sate întregi…”, „Interesantă nu este ideea, interesant este că au decis să dea pe față așa ceva…,oricum se practică demult”, „Ia să vezi câte mătuși Tamara apar!”, „Neprofesionalism prin nepotism. Arici pogonici în fruntea care a devenit coada statului”, „Ferească Dumnezeu, cât de înapoiați suntem! Cu asemenea gândire, nu e de mirare că suntem cu vreo 200 de ani în urma țărilor civilizate”, sunt doar câteva comentarii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...