vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTFrână pusă în CL demersului vizând asfaltarea străzii Primăverii (video)

Frână pusă în CL demersului vizând asfaltarea străzii Primăverii (video)

Demersul primarului Cosmin Andrei vizând reabilitarea străzii Primăverii nu a avut sorţi de izbândă în Consiliul Local. Edilul a iniţiat un proiect de hotărâre privind transferul unor bunuri din domeniul public în cel privat, „Linie-traseu-cale rulare B” și „Rețea contact B-cablu cupru”, pentru a putea interveni ulterior pe acest tronson de drum cu trafic intens, în sensul scoaterii dalelor de tramvai și asfaltării.

Proiectul a fost respins în şedinţa de astăzi, întrunind zece voturi pentru (nouă consilieri PSD şi Liviu Toma – Pro România), opt abţineri (consilierii USR Raluca Ştefania Curelariu, Marcel Gheorghiţă, dar şi liberalii Monica Adăscăliţei, Ada Macovei, Cătălina Lupaşcu, Daniel Botezatu, Cătălin Boboc şi Andrei Amos) şi două voturi împotrivă (liberalii Eugen Ţurcanu şi Maricel Maxim). Consilierii liberali au motivat că aşteaptă să se aprobe proiectul cu finanţare europeană vizând reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul.

„Proiectul pentru tramvai este serios afectat”

Vă cer explicaţii pentru votul împotrivă pentru că vă obligă conştiinţa să motivaţi un vot împotrivă. Proiectul pentru tramvai este serios afectat pentru că avem creşteri foarte mari ale preţurilor pentru că acest proiect a stat un an de zile în sertarul domnului Flutur, nu s-a întâmplat nimic şi atunci când am organizat licitaţiile sumele au fost prea mici, nu am avut ofertanţi. La negocierea directă pe care am avut-o cu firmele, a reieşit o valoare foarte mare de 60 de milioane de lei, valoare pe care trebuie să o creştem dacă organizăm o altă licitaţie şi nu mai avem timp să implementăm acest proiect fără a risca corecţii financiare”, a explicat Cosmin Andrei. Edilul a continuat, arătând că botoşănenii i-au transmis că nu mai doresc infrastructură pentru tramvaie.

Trebuie să luăm măsuri urgente, acolo unde avem această infrastructură afectată, avem fotografii, avem procese cu cei care şi-au stricat maşinile şi am spus că vreau să asfalteze strada Primăverii, În paralel am depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene să achiziţionăm autobuze electrice, dar aveam nevoie de votul dumneavoastră. Dacă nu aţi votat astăzi, eu voi spune botoşănenilor de ce nu facem strada Primăverii”, a mai spus Cosmin Andrei.

Edilul le-a mai spus consilierilor să nu dea dovadă de rea voinţă, făcând trimitere şi la unele plângeri penale cu care se va alege, dată fiind intenţia de asfaltare a străzii Primăverii. Cosmin Andrei a anunţat că va readuce în atenţia consilierilor acelaşi proiect de hotărâre, pentru a putea scoate dalele de pe strada Primăverii şi a o asfalta.

„Încă mai sperăm ca dumneavoastră să reuşiţi să faceţi ceva pentru municipiul Botoşani”

Cum Cătălin Flutur nu a participat la şedinţă, fiind învoit, a luat cuvântul consilierul liberal Cătălina Lupaşcu.

Nu am votat acest proiect pentru strada Primăverii, având în vedere că încă mai sperăm ca dumneavoastră să reuşiţi să faceţi ceva pentru municipiul Botoşani, respectiv nişte proiecte mari şi nu doar nişte lucruri aproape nesemnificative. Eu nu aş vrea să vă aduc aminte, apropo de proiectele câştigate de dumneavoastră, că parcă la două – trei zile de la venirea în primărie aţi spus că veţi da tablete la toţi copiii din municipiu”, a spus Cătălina Lupaşcu.

Ea a adăugat că proiectele nu au stat în sertar la Cătălin Flutur, ci „în sertarele sau în locurile pe care compartimentele de specialitate le au, lucrurile stau la compartimentele de specialitate şi managerul, cel care conduce trebuie să se ocupe de aşa manieră încât termenele să fie respectate, oamenii să-şi facă treaba ziua şi nu noaptea”.

Şi Raluca Ştefania Curelariu i-a spus primarului că dorea ca el să informeze deliberativul local în legătură cu cele două mari proiecte, reabilitarea teatrului şi reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul, nu să-i pună pe consilieri să aştepte conferinţele de presă.

Când o să aveţi bunul simţ şi decenţa faţă de acest consiliu, ales de botoşăneni, să ne informaţi corect şi la timp, vă garantez că veţi fi şi susţinut cu proiectele pe care le aveţi, atât timp cât vom înţelege ce vreţi să faceţi”, a mai spus Raluca Ştefania Curelariu.

Planuri pentru renunţarea la finanţarea europeană

Municipalitatea este pe cale să renunţe la finanţarea europeană vizând reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul. Cosmin Andrei susţine că acest proiect este cu mult depăşit, cu atât mai mult cu cât cofinanţarea încet – încet se apropie de 50%.

Astfel, dacă iniţial contribuţia primăriei era de 2%, creşterea preţurilor a făcut ca această confinanţare să se apropie de 50%, lucru care, potrivit primarului, este împovărător pentru municipiul Botoşani şi exclude alte variante de dezvoltare. Cel de-al doilea impediment, îl reprezintă termenul pentru decontarea sumelor din fondurile europene, care este decembrie 2023.

Practic, municipalitatea ar urma să renunţe la aproximativ 80 de milioane de euro, valoare care o include şi pe cea a celor nouă tramvaie care vor fi achiziţionate, în urma unei licitaţii naţionale, de către Ministerul Dezvoltării.

Fostul primar Cătălin Flutur a declarat că nicio altă municipalitatea nu a renunţat la o asemenea finanţare europeană. De cealaltă parte, Cosmin Andrei afirmă că botoşănenii, „într-o oarecare măsură, nu-şi doresc acest proiect şi au cerut înlăturarea infrastructurii pentru tramvai care periclitează traficul la nivelul municipiului”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...