spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTNoi probleme pentru municipalitate din cauza defunctei Termica

Noi probleme pentru municipalitate din cauza defunctei Termica

Primarul Cosmin Andrei a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Botoşani a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi trebuie să achite lichidatorului Termica 79 de milioane de lei. Asta după ce, în urmă cu aproximativ un an, a primit somaţie de la un executor judecătoresc să achite această sumă. Executarea a fost suspendată până la judecarea procesului, însă procesul a fost pierdut.

Municipiul Botoșani trebuie să plătească 79 de milioane de lei lichidatorului pentru patrimoniul Termica. Am avut proces la Înalta Curte de Casație și Justiție și am pierdut acest proces. A fost ultima cale de atac pe care am avut-o și trebuie să plătim această sumă, o sumă imensă pentru bugetul municipiului Botoșani”, a spus Cosmin Andrei.

„Este o sumă fabuloasă care nu mai permite dezvoltarea oraşului”

Practic, la 12 ani de la închiderea Termica, municipalitatea are încă probleme din cauza acestei societăţi. Aceste probleme pleacă de la modul în care municipalitatea a preluat în 2010 patrimoniul Termica, pe care l-a predat noului operator, Modern Calor.

Am cerut o evaluare colegilor și motivul principal îl constituie transferul unor bunuri la momentul respectiv din patrimoniul public în patrimoniul societății Termica, societate care a fost urmărită, executată și apoi lichidatorul a motivat faptul că acele bunuri nu mai pot fi valorificate, s-a cerut echivalentul bunurilor în bani și am pierdut procesul. Dacă nu vom primi un ajutor de urgență de la Guvern, municipiul Botoșani trebuie să plătească 79 milioane de lei. Este o sumă fabuloasă care nu mai permite dezvoltarea orașului afectând inclusiv lucrările uzuale pe care le avem și cheltuielile de funcționare”, a explicat Cosmin Andrei.

Încă din 2011, lichidatorul Termica s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat şi a avut câştig de cauză, în martie 2014.

O greșeală care a condus la această situație se referă la bunurile care au fost evaluate greșit, de la o factură de 1,5 milioane de lei s-a ajuns la 40 de milioane de lei pentru că s-a constituit la nivelul municipiului Botoșani o comisie de negociere în loc să se facă o evaluare a bunurilor, pe baza unui raport de evaluare sau diminuarea capitalului social și retragerea aportului în natură, s-a făcut această comisie de negociere care a evaluat bunurile într-un mod nepotrivit”, a mai spus Cosmin Andrei, Astfel, din cele 79 de milioane de lei, 46 de milioane de lei sunt obligaţii de plată, diferenţa fiind reprezentată de accesorii calculate la această sumă.

Statul, principalul creditor

Practic, suma pe care o are de plată primăria va ajunge la statul român. Creditorul principal este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Botoşani şi statul român, prin Ministerul Finanţelor, cu sume reprezentând 54,3%, respectiv 40,2% din obligaţia de plată. „Am făcut demersuri pentru a rezolva această problemă şi am iniţiat o notă de fundamentare pentru un proiect de hotărâre pentru a primi sprijin de la Guvern, din fondul de rezervă al Guvernului, dar nu pot spune dacă vom primi sau nu”, a mai spus primarul, adăugând că va merge la Bucureşti pentru a discuta pe această temă cu miniştrii Finanţelor şi Dezvoltării.

Cât priveşte greşelile făcute în urmă cu 12 ani, Cosmin Andrei a precizat că poate cere cel mult o cercetare administrativă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...