sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDemers de suflet în amintirea principesei Ralu Callimachi

Demers de suflet în amintirea principesei Ralu Callimachi

Scriitorul Dorel Mihai Gaftoneanu a iniţiat un nou proiect de suflet care a vizat realizarea unui modest monument și reabilitarea mormântului principesei Ralu Callimachi, aflat în cimitirul din Salcea – Suceava, cu susținerea familiei Dimitrie Callimachi din București și a unui grup de prieteni.

Am remarcat încă de la prima vedere că locul de veci considerat a fi cel al principesei Callimachi a fost construit conform unui plan anterior de către o formație de meseriași pietrari cu experiență; prin simplitate, care nu exclude o anumită distincție, inclusiv prin elementele ambientale, reflectă perfect modul de viață al distinsei și cultei aristocrate descendente dintr-o familie domnească  și nu excludem ca de amenajarea acestuia să se fi ocupat  personal din timpul vieții”, a anunţat Dorel Mihai Gaftoneanu.

El a adăugat că este ușor de observat plombarea impecabilă a picioarelor gărduțului metalic din fier forjat ornamental (dimensiuni 1,85 m x 0,87 cm, la o înălțime medie de o jumătate de metru) cu pastile de plumb topit în găurile practicate în lespezi de piatră șlefuită la dimensiuni standard pe un contur perfect dreptunghiular.

Folosindu-se de o veche tehnologie nemțească de pe la Cernăuți, meșterii au folosit doar nituire profesională și piatră paralelipipedică, fără suduri sau beton. Practic, totul arată bine gândit în ceea ce ține de amenajarea locului de veci.

„Nimeni nu a avut grijă de acest mormânt vreodată”

După 78 de ani, dezolantă priveliște, pământul rezultat din aluviunile pe terenul în pantă și cel rezultat de la săparea mormintelor învecinate au acoperit cu un strat de vreo 15-30 de centimetri lucrarea.

Am recuperat din solul întărit cea de-a patra floare… de colț a gărduțului, cea lipsă, apoi am găsit și 4 dintre cele 36 de vârfuri care împodobeau altădată conturul acestuia.

E cât se poate de limpede că nimeni nu a avut grijă de acest mormânt vreodată, acest lucru explică, printre altele, și cum s-a pierdut identitatea locatarului; rămânem la părerea inițială că prea puțini au știut cu adevărat cine a fost răposata întru Domnul, dreptcredincioasa și evlavioasa principesă Ralu Callimachi”, a explicat Dorel Mihai Gaftoneanu.

E o imagine impresionantă, destul de rar întâlnită”

Potrivit acestuia, gărduțul metalic a fost pur și simplu tras în pământ, teribil deformat prin răsucire de către forța incredibilă a rădăcinilor pomului, cel mai probabil un cireș după scoarță.

E o imagine impresionantă, destul de rar întâlnită, pur și simplu șerpii rădăcinilor s-au contorsionat cu încrâncenare în jurul gărduțului, l-au cuprins cu putere ca niște tentacule și au încercat să îl ducă în adâncurile pământului, într-o simbioză profundă între forța brută a naturii și rezistența acerbă a metalului…

Simbolistică suprarealistică a unei încleștări pe viață și pe moarte, imaginea te duce cu gândul la vremelnicia omului pe pământ, la lupta perpetuă a Binelui Absolut cu Răul Atotprezent și te poți considera unul dintre favorizații sorți”, a mai spus iniţiatorul proiectului.

Dorel Mihai Gaftoneanu consideră că „i se face dreptate răposatei prin reabilitarea imaginii sale publice în fața românilor de azi, iar noi, prin grația divinității, am avut șansa de a fi printre puținii chemați să ne aducem o modestă contribuție”.

Ne bucurăm că putem face ceva după aproape opt decenii pe muchie pentru memoria acestei distinse descendente din domnitori și înalți prelați Ralu Calimachi, o doamnă stilată din înalta societate a perioadei interbelice, cu un profil moral deosebit și cu o generozitate aparte, despre care au rămas în urmă numai cuvinte frumoase. Odihnească-se în pace, veșnică recunoștință din partea celor care o înțeleg și o apreciază!”, a concluzionat Dorel Mihai Gaftoneanu.

Un alt monument a fost ridicat în memoria Harietei Eminescu

Acest proiect urmează celui care a presupus realizarea unui monument în amintirea Harietei Eminescu, sora poetului Mihai Eminescu, Monumentul a fost realizat în Cimitirul Eternitatea.

Principesa Ralu Callimachi s-a născut pe 4 octombrie (22 septembrie) 1867 şi a decedat pe 9 februarie, în Salcea – Suceava. Cele două date de naştere sunt explicate prin aceea că în acea perioadă, francezii se ghidau după calendarul gregorian, iar românii după cel iulian. „Minunată femeie,, o sfântă cu adevărat! Asemenea fiinţe n-ar trebuie să moară niciodată”, scria nepotul ei, Scarlat Callimachi.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...