spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTMihai Țurcanu se ia la trântă cu procurorii DNA. El a contestat...

Mihai Țurcanu se ia la trântă cu procurorii DNA. El a contestat controlul judiciar

Plasat sub control judiciar în urma descinderilor organizate de procurorii anticorupție, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, a contestat în instanță măsurile dispuse de anchetatori. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Botoșani, în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., instanța urmând să analizeze cererile formulate de acesta în cadrul unei ședințe de judecată care va avea loc în cursul zilei de vineri, 20 mai a.c.

Vineri, pe 13 mai a.c., procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de Mihai Țurcanu, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Intervenţie într-o procedură de achiziție publică

Potrivit anchetatorilor, măsurile au fost dispuse după ce, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Concret, spun procurorii DNA, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.

Plăţi pentru mobilier fictiv

Totodată, susțin anchetatorii, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat.

„Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției”, se precizează într-un comunicat de presă emis de DNA.

Percheziţii organizate de procurori 

Toate aceste aspecte au ieșit la iveală vineri, după ce procurorii anticorupție au organizat mai multe percheziții în patru locații dintre care una la sediul DSVSA Botoșani, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani, precum și la domiciliul unei persoane fizice din București. Ulterior, directorul DSVSA Botoșani a fost condus la sediul DNA Suceava și plasat sub control judiciar. Pe timpul cât se află sub această măsură preventivă, Mihai Țurcanu trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele. Cu acte cuvinte, acesta nu are dreptul să-și exercite funcția de director executiv.

Procurorii i-au atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Totodată, anchetatorii au menționat că în dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane, care însă nu au fost nominalizate. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Mihai Țurcanu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...