spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPastilele cu iod vor ajunge în farmacii și vor fi eliberate doar...

Pastilele cu iod vor ajunge în farmacii și vor fi eliberate doar cu rețetă

Ministerul Sănătății a găsit soluția pentru distribuirea iodurii de potasiu. Pentru că medicii de familie au refuzat să preia pastilele, acestea vor ajunge în farmacii, iar românii vor avea acces la ele doar pe bază de rețetă.

Pastilele trebuie luate doar de copii și de femeile sub vârsta de 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia, potrivit Digi24.

În cursul zilei de marți, ministerul Sănătății a publicat un proiect de Ordin de ministru ce reglementează distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. În acest sens, Ministerul distribuie populației tabletele de iodură de potasiu 65 mg comprimate, doar cu scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. În curând, lista farmaciilor care distribuie pastilele va fi publică pe pagina web a Ministerului Sănătății, informează instituția.

Conform ordinului Ministerului Sănătății, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor preda, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către toate farmaciile din listă, potrivit sursei citate.

Informații despre condițiile de administrare a medicamentului

Astfel că fiecare farmacie va primi toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia. Mai mult, cantitățile distribuite către farmaciile din listă se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății.

Potrivit impact.ro, farmaciile din listă eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, doar în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. În afară de medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului chiar și informațiile cu privire la modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la acest medicament.

După ce ridică produsul din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu, iar acest acord semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Peste 600 de mii de pastile de iod aduse la Botoşani

La sfârșitul lunii martie, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a primit 629.000 de comprimate de iodură de potasiu. Este vorba despre un transport de 629 de cutii, cu câte 1.000 de comprimate fiecare, ce fac parte din două loturi de medicamente, expediate de compania farmaceutică Antibiotice Iaşi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...