spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPOR Nord-Est 2021 - 2027 a fost transmis la Comisia Europeană

POR Nord-Est 2021 – 2027 a fost transmis la Comisia Europeană

Ieri, 30 mai, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a transmis oficial Programul Operațional Regional Nord-Est 2021 – 2027 către Comisia Europeană. Demersul a fost precedat de avizarea Programului printr-un Memorandum, în cadrul ședinței de Guvern din 30 mai.

Aceasta este prima variantă formală a Programului transmisă în calitate de Autoritate de Management la nivelul regiunii Nord-Est și cea care va sta la baza negocierilor cu serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit conducerii ADR Nord-Est, programul oferă oportunitatea unor finanțări în valoare de 1,75 miliarde de euro, din care 1,45 miliardede  euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și va fi implementat în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Printre grupurile țintă vizate de POR Nord-Est 2021-2027 se numără întreprinderile, universitățile, clusterele, incubatoarele, acceleratoarele, organizații de cercetare dezvoltare, instituțiile publice locale, centrale, unitățile administrativ-teritoriale (UAT), etc.

Programul Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027 este structurat pe opt priorități, cu alocări financiare dedicate, după cum urmează:

1. Nord-Est – o regiune mai competitivă, mai inovativă – 420,07 milioane de euro

2. Nord-Est – o regiune mai digitalizată – 101,11 milioane de euro

3. Nord-Est – o regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul – 341,98 milioane de euro

4. Nord-Est – o regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă – 277,31 milioane de euro

5. Nord-Est – o regiune mai accesibilă – 182,16 milioane de euro

6. Nord-Est – o regiune educată – 192,10 milioane de euro

7. Nord-Est – o regiune mai atractivă – 120,41 milioane de euro

8. Asistență tehnică – 74,23 milioane de euro

Iată că, după o experiență de planificare de 20 de ani deprinsă în elaborarea Planurilor de Dezvoltare Regională, a venit momentul în care ADR Nord-Est a transmis în calitate de Autoritate de Management primul document de programare realizat eminamente cu resurse proprii, POR Nord-Est 2021-2027. Consultările informale cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene ne-au ajutat foarte mult în îmbunătățirea permanentă a documentului, motiv pentru care ne considerăm pregătiți pentru procesul de negociere ce va urma. Firește că acesta este doar un moment simbolic, dar aș spune mult așteptat de colaboratorii noștri care știu că noul drum al dezvoltării regionale în formulă descentralizată abia începe. Eforturile noastre se vor intensifica în următoarea perioadă pentru finalizarea sistemului de management și control, elaborarea documentelor suport pentru accesarea finanțărilor și, mai ales, pregătirea potențialilor solicitanți și viitori beneficiari”, a declarat Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est.

Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027 poate fi consultat pe paginile www.adrnordest.ro și www.inforegionordest.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...