spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTDSP Botoșani are un nou șef

DSP Botoșani are un nou șef

După aproape doi ani jumătate Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani va avea un nou şef.

Este vorba despre economistul Teodor Ferariu, cel care până acum a ocupat funcţia de director economic în cadrul instituţiei. Până luni la şefia DSP s-a aflat medicul Monica Adăscăliţei, însă acesteia i-a expirat numirea, care fusese făcută pe perioadă stării de alertă şi 90 de zile după. Abia vineri după-amiază Ministerul Sănătăţii a transmis o adresă prin care informează că aceasta nu poate rămâne în continuare în funcţie, deoarece nu este funcţionar public.

„Eu am luat act de decizia ministerului şi mă voi conforma”

Medicul a refuzat să comenteze în vreun fel situaţia iscată, mai ales că aştepta organizarea concursului, aşa cum Ministerul a anunţat încă de anul trecut.

„Eu am luat act de decizia ministerului şi mă voi conforma. Atâta timp cât am fost numită pe această funcţie nu pot emite alte pretenţii. Cert este că au fost doi ani extrem de grei şi nu am fi reuşit să îi gestionăm fără întreg colectivul instituţiei. Pe această cale le mulţumesc fiecăruia în parte, şi mai ales domnului director Ferariu, cu care cred că am făcut o echipă foarte bună, pentru colaborare şi pentru interesul pe care şi l-au dat în această pandemie”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei.

Aceasta a condus frâiele DSP în cea mai grea perioadă a sistemului sanitar, adică în cei doi ani de pandemie. Munca acesteia a fost apreciată de instituţiile care au colaborat cu DSP. De altfel, și în contextul pandemiei Covid, și cu echipa de conducere Adăscăliței-Ferariu, DSP Botoșani a devenit una dintre mai “vizibile” instituții din județ și mai ales una dintre puținele care a continuat să comunice cu botoșănenii în această perioadă grea.

Peste doi ani de şefie în pandemie

Monica Adăscăliţei a fost numită în funcţia de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani pe data de 29 aprilie 2020, prin Ordin al Ministrului Sănătății. Ulterior mandatul acesteia a fost prelungit pe perioada stării de alertă impusă de pandemia Covid.

După diagnosticarea primului caz de Covid apărut la Spitalul Judeţean, pe 23 martie 2020, sistemul sanitar a intrat într-un adevărat haos, iar Direcţia de Sănătate Publică a fost prinsă în această stare, fiind cu personal puţin şi dotări lipsă. O lună mai târziu, numirea medicului la şefia instituţiei şi crearea unei echipe de conducerea a făcut ca lucrurile să revină pe un făgaş normal. Alături de directorul executiv adjunct şi mediul epidemiolog şef, dar şi de conducerea Spitalului Judeţean, DSP a reuşit să găseacă metode pentru gestionarea pandemiei. S-a reuşit astfel ca Botoşaniul să ajungă, de pe locul trei la nivel naţional ca număr de îmbolnăviri Covid, la ultimele poziţii din clasamentul nedorit.

La 7 martie, când s-a decis ieşirea din starea de alertă, mandatul directorului DSP a fost prelungit cu încă 90 de zile, care au expirat duminică. Cum nu s-a mai organizat un concurs pentru ocuparea acestui post între timp, Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri după-amiază, o adresă prin care comunică faptul că la şefia instituţiei nu poate fi numită o persoană care nu este funcţionar public. Automat, medicul Monica Adăscăliţei nu îndeplinea acest criteriu.

Mai bine de un deceniu în echipa de conducere a DSP

Astfel, urmează ca Ministerul să numească în funcţie actualul director executiv adjunct. De altfel acesta a fost şocat la primirea veştii că ar putea reveni iar la conducerea instituţiei. „Nu am fost informat oficial, însă am auzit şi eu. Sincer să fiu sunt surprins de această decizie”, a spus directorul Teodor Ferariu. Acesta urmează să fie notificat de către Ministerul Sănătăţii, cu privire la propunerea lui ca director executiv, iar după ce va confirma, va veni şi numirea oficială, semnată de ministrul Sănătăţii.

În momentul numirii medicului Monica Adăscăliţei, interimar la șefia DSP Botoșani era chiar Teodor Ferariu, cel care a fost schimbat din functie prin ordin de ministru, după ce, tot prin ordin de ministru a fost numit la conducerea instituţiei în mai multe rânduri. De altfel, economistul Teodor Ferariu se află în echipa de conducere a DSP Botoşani de mai bine de 12 ani. Atunci a venit pe postul de director economic din mediul privat, unde activa în conducerea unei bănci.

Monica Adăscăliţei este membru PNL.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...