sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăLocalSărbătoare de Rusalii cu drogați, vitezomani și intervenții ale pompierilor și jandarmilor

Sărbătoare de Rusalii cu drogați, vitezomani și intervenții ale pompierilor și jandarmilor

Pompierii și salvatorii SMURD au fost la datorie și în weekendul prilejuit de sărbătoarea Rusaliilor pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică au avut 51 de intervenții. Mare parte din misiunile gestionate de pompierii botoșăneni a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, ceea ce înseamnă 25 de astfel de situații.

„S-a intervenit și pentru salvarea unei persoane dintr-o fântână și înlăturarea pericolului de incendiu în urma producerii unui accident rutier. În urma ploilor abundente ce au căzut sâmbătă după-amiază și a vântului puternic, echipajele ISU Botoșani au fost solicitate să intervină în șapte situații de urgență.

Este vorba de înlăturarea unor copaci doborâți de vânt, a unui paratrăsnet, dar și a unor elemente din structura a două acoperișuri. Toate evenimentele s-au produs în municipiul Botoşani și nu s-au soldat cu pagube materiale însemnate”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Misiuni pentru a sprijini refugiații

La aceste evenimente se adaugă patru activități de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, nouă misiuni în sprijinul refugiaților, o misiune de asanare a unei fântâni, una pentru transportul unei persoane supraponderale și una pentru deblocarea ușii de acces într-un apartament unde o persoană avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a unei situații de urgență pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD.

„Cea mai dificilă intervenție a fost cea pentru salvarea unei femei dintr-o fântână adâncă de aproximativ șase metri. Evenimentul s-a înregistrat în comuna Mileanca duminică, la prânz. La fața locului au ajuns pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu accesorii specifice, dar și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, care se întorcea din misiune de la Rădăuți Prut. Unul dintre salvatori a coborât în fântână și, ajutat de colegii săi, a reușit să o aducă pe femeie la suprafață.

Aceasta era în hipotermie, dar conștientă. A fost preluată de echipajul Serviciului Județean de Ambulanță aflat la fața locului și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, a explicat Dorina Lupu. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24 pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Peste 250 de polițiști prezenți la datorie

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, peste 250 de polițiști s-au aflat, în medie, zilnic, la datorie, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Totodată, polițiștii rutieri, împreună cu cei din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate au acționat în stradă, pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Activitățile au avut atât rol de prevenire, cât și de combatere a unor astfel de fapte.

„În cadrul activităților desfășurate pe raza întregului județ au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 70.000 de lei, 3 dintre acestea fiind aplicate reprezentanților unor societăți comerciale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind paza obiectivelor. De asemenea, au fost constatate 6 infracțiuni de conducere fără permis și conducere sub influenta alcoolului, 3 infracțiuni de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu și doua infracțiuni de conducere sub influența substanțelor psihoactive”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Patru accidente rutiere

Tot în aceste zile, pe drumurile din județ, s-au produs 4 accidente rutiere, dintre care un accident mortal. În două dintre cazuri, conducătorii auto se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

Pe tronsonul de drum pe care s-a produs accidentul mortal, în data de 11 iunie, respectiv pe DN 29 D, în afara localității Stăuceni, polițiștii rutieri au surprins, în aceeași zi, un autoturism condus de un tânăr de 22 de ani, din municipiul Botoșani, care rula cu o viteza de 208 km/h. În condițiile în care în această zonă viteza este limitată temporar la 60 de km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă de peste 1.300 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

„Astfel de activități de prevenire și de combatere a faptelor antisociale vor fi continuate și astăzi, sunt organizate acțiune și filtre rutiere pe raza întregului județ, așadar, vă recomandăm să respectați prevederile legale pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite”, a completat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Și jandarmii au asigurat ordinea publică de Rusalii

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii au avut o prezență activă în cadrul dispozitivelor de ordine și siguranță publică, dar și în misiunile de pază și protecție instituțională a celor 18 obiective aflate în competența Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani. Misiunile executate împreună cu polițiștii botoșăneni și independent s-au finalizat cu aplicarea a a aproximativ 50 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor depășind suma de 6000 de lei.

„Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, precum și pentru nerespectarea legislației privind pescuitul și acvacultura în habitatele piscicole naturale ale județului”, a precizat Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul IJJ Botoșani. Astăzi dimineață, efectivele inspectoratului au luat toate măsurile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță cu prilejul sărbătoririi hramurilor la trei mănăstiri și biserici, nefiind înregistrate incidente pe timpul desfășurării acestora.

La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului nostru, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. În perioada 10-13 iunie prin cele două puncte de trecere au efectuat formalitățile de control peste 9.500 persoane, cetățeni români și străini și aproximativ 3.000 mijloace de transport. În continuare, polițiștii de frontieră recomandă participanților la trafic să utilizeze toate punctele de trecere și să verifice situația traficului prin aplicația trafic online care poate fi accesată pe site-ul instituției.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
22.8 °
53 %
2kmh
40 %
sâm
34 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
37 °
mie
21 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...