spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTDepozitul de deșeuri de la Stăuceni riscă să fie închis. APM a...

Depozitul de deșeuri de la Stăuceni riscă să fie închis. APM a anunțat suspendarea autorizației de mediu

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a dispus astăzi suspendarea autorizației integrate de mediu, începând cu data de 1 iulie a.c., în cazul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni (CMID).

Decizia a fost comunicată oficial atât celor din Consiliului Județean, cât și celor societății care administrează depozitul de la Stăuceni. Cele două părți au la dispoziție 10 zile să dispună măsurile necesare pentru intrarea în legalitate, ori să conteste în contenciosul administrativ decizia luată de APM. În schimb, dacă în acest interval de timp părțile responsabile nu iau niciun fel de măsuri, atunci cei de la Mediu pot dispune sistarea activității.

Notificare încă din noiembrie 2021

Notificarea privind posibila suspendare a autorizației de mediu de la CMID Stăuceni a fost înaintată către Agenția pentru Protecția Mediului încă din 15 noiembrie 2021, după de comisarii de mediu au făcut un control la depozitul de deșeuri. Atunci s-a dispus luarea imediată a unor măsuri pentru evitarea unui posibil accident ecologic din cauza cantității mari de levigat adunată la baza depozitului, dar și a alunecărilor de teren care puneau în pericol stabilitatea celulei de depozitare.

Termenul limită pentru intrarea în legalitate a fost de 31 decembrie 2021. În noiembrie 2021, CJ a dispus alocarea unor sume importante pentru realizarea lucrărilor de consolidare, fiind sesizată inclusiv Instituția Prefectului pentru declararea stării de urgență în cazul CMID Stăuceni, astfel încât instituția să poată obține toate autorizațiile și avizele necesare în regim de urgență pentru demararea lucrărilor. Doar că lucrările de consolidare a digului nu puteau fi efectuate fără evacuarea parțială a levigatului adunat în corpul depozitului.

În plus, întrucât staţia de tratare a levigatului prin osmoză inversă nu putea fi utilizată fără modificarea autorizației integrate de mediu, CJ a demarat la finele anului trecut procedura de autorizare.

Atac în instanță făcut de Diasil

Concomitent, cei de la Diasil au atacat în instanță atât măsurile dispuse de Garda de Mediu, cât și notificarea APM, solicitând suspendarea raportului de inspecție, dar și notificarea APM pe motiv că măsurile ar fi nelegale, iar termenele de 60 de zile stabilite de Garda de Mediu ar fi fost nerealiste întrucât era sezon rece.

Garda de Mediu a decis atunci să aștepte expirarea termenului de conformare, iar în aprilie a.c. s-a mers din nou în control la depozitul de la Stăuceni, unde s-a constatat că două măsuri dispuse la controlul din noiembrie nu erau realizate – revizuirea autorizației și evacuarea levigatului. Prin urmare, în luna mai a fost înaintată către APM Botoșani o a doua notificare privind suspendarea autorizației de mediu până la conformare.

Incendiu la groapa de gunoi

Duminică, însă, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit în interiorul depozitului de deșeuri de la Stăuceni. Focul ar fi afectat o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, deșeurile fiind cuprinse de flăcări cel mai probabil din cauza autoaprinderii. Incendiul a fost lichidat după câteva ore, cu ajutorul a trei buldoexcavatoare. La fața locului au ajuns și reprezentanți ai Consiliului Județean Botoșani, Agenției de Protecție a Mediului și ai Gărzii de Mediu, care au constatat și existența unei poluări accidentale a aerului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...