spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTermen limită dat proprietarilor de clădiri şi terenuri neîngrijite. Dacă nu se...

Termen limită dat proprietarilor de clădiri şi terenuri neîngrijite. Dacă nu se conformează riscă impozite uriaşe

Primăria a făcut un prim pas pentru rezolvarea problemei privind clădirile şi terenurile neîngrijite din municipiu. Au fost identificaţi mai mulţi proprietari care se află în astfel de situaţii, iar aceştia au primit un termen limită pentru a efectua lucrări. Dacă nu se vor conforma riscă să plătească impozite uriaşe. 

Lla nivelul Primăriei Botoşani a fost constituită o comisie pentru identificarea terenurilor neîngrijite şi clădirilor care necesită urgente lucrări de reparaţii, iar aceasta a înregistrat primele rezultate în urma verificărilor făcute în diferite zone ale oraşului. Viceprimarul Bogdan Buhăianu, preşedintele comisiei, a declarat că au fost identificate 15 clădiri şi tot atâtea terenuri ale căror proprietari trebuie să execute diferite lucrări pentru a nu ajunge în situaţia de a plăti impozite majorate cu 300%.

Se vor trimite somaţii către proprietarii de clădiri. Aceştia au la dispoziţie şase luni pentru a reface faţada sau pentru a rezolva problemele identificate de noi în teren. În cazul terenurilor, proprietarii au la dispoziţie 15 zile pentru executarea lucrărilor care se impun”, a explicat edilul.

Proprietarii care nu se vor conforma măsurilor transmise de primărie, vor plăti impozite majorate. Măsura este inclusă în hotărârea de Consiliu Local de aprobare a impozitelor şi taxelor locale.

Din comisia condusă de viceprimarul Bogdan Buhăianu fac parte Ioan Onuţu – directorul Poliţiei Locale, Florentina Cozorici – şeful Compartimentului de protecţia a mediului, Poliţia Locală, Alexandru Agavriloae – arhitectul şef al municipiului, Iulius Gherase – şeful Serviciului Patrimoniu, Cătălin Maleş – şeful Serviciului Cadastru, Bogdan Beţenchi – şeful Serviciului Edilitare, Mihaela Antochi – funcţionar în cadrul Serviciului Urbanism.

În baza celor constatate în teren, vor fi trimise somaţii, se vor încheia procese verbale de conformitate, respectiv note de constatare, după caz.

Măsura a fost votată pentru prima dată în 2016

Măsura care vizează plata unui impozit majorat pentru clădirile şi terenurile neîngrijite a fost votată în fiecare an, începând cu anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat, cel mai probabil din calcule electorale.

Deliberativul local este cel care va decide măsura impozitului majorat, pentru fiecare clădire şi teren în parte. Măsura se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea de CL. Altfel spus, primele impozite majorate cu 300% ar putea fi plătite începând cu anul 2023. Edilii nu doresc neapărat să-i pună pe botoşăneni la plăţi suplimentare, ci să-i determine să execute lucrările necesare la clădiri sau terenuri pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...