vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTComună lăsată fără primar și viceprimar la mai puțin de doi ani...

Comună lăsată fără primar și viceprimar la mai puțin de doi ani de la alegeri

Jocurile politice făcute de cei ajunși vremelnic în administrația locală a unei comunități nu țin cont de oameni, iar gafele politicienilor îi afectează direct pe localnici. Cel mai bun exemplu este cel al comunei Blândești, care în decursul unui singur an a rămas fără primar și viceprimar, ambii pierzându-și mandatele după ce au fost găsiți în neregulă de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Rezultatul – unele documente nu pot fi semnate, iar în această perioadă nu se pot oficia căsătorii. Cazul este unic în județ, iar situația va mai dura câteva zile din cauza blocajului politic.

În fapt, primarul comunei Blândești, Stelian Maxim, a fost propus de Partidul Național Liberal (PNL) la funcția de primar, la alegerile locale din septembrie 2020, deși în septembrie 2017 fusese găsit în conflict de către ANI. Este drept, decizia ANI a fost atacată în instanță, prezumția de nevinovăție funcționând și în acest domeniu. Doar că motivele conflictului de interese erau limpezi și evidente – în calitate de consilier local și ulterior de primar a participat și votat mai multe hotărâri ale Consiliului Local privind administrarea imașului comunal, deși era beneficiar direct.

Stelian Maxim a pierdut definitiv procesul cu ANI

Astfel, în 2015 el a votat o hotărâre a Consiliului Local privind închirierea pășunii și diminuarea taxei de participare la licitație privind închirierea pajiștii, după care a închiriat o porțiune din imaș, deși legea spune că nu trebuia să participe la vot. Dacă decizia ANI era menținută și de instanță, exista pericolul ca Stelian Maxim să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa și exercita aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani, dar PNL a decis să meargă tot pe mâna lui la alegerile locale din 2020. Iar ce era previzibil s-a și întâmplat – Stelian Maxim a pierdut definitiv procesul cu ANI și în iunie 2021, la mai puțin de un an de la realegerea lui ca primar, prefectul de atunci, Dan Nechifor, a fost nevoit să emită ordinul privind suspendarea lui din funcție.

Ordin contestat în instanță

Chiar dacă Stelian Maxim a contestat în instanță ordinul prefectului, atribuțiile funcției de primar au fost preluate de viceprimarul comunei, Mihaela Băghiceanu (PNL), urmând ca la următoarele alegeri anticipate ce vor fi stabilite de Guvern să fie organizate alegeri parțiale în comuna Blândești pentru desemnarea noului primar. Doar că și Mihaela Băghiceanu, desemnată viceprimar și care a preluat funcția de primar anul trecut după destituirea lui Stelian Maxim, a fost propusă pe listele de consilieri locali de PNL la alegerile din 2020 deși se afla într-o postură oarecum asemănătoare cu cea în care era primarul. În mai 2019, ea fusese găsită în situație de incompatibilitate de inspectorii ANI.

Motivul – în perioada 8 august – 21 noiembrie 2016 a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Blândești, încălcând dispozițiile legale. Ca și Maxim, ea a contestat în instanță raportul de evaluare întocmit de ANI, dar pericolul era același – să rămână fără mandat. Iar fatidicul s-a întâmplat în aprilie a.c., când Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins definitiv acțiunea formulată în instanță. Prin urmare, la mijlocul acestei luni prefectul Sorin Cornilă (PNL) a fost nevoit să emită ordinul privind suspendarea ei din funcție.

Aleși liberari suspedați din funcție

Așa se face că la mai puțin de doi ani de la alegerile locale din septembrie 2020, cei doi aleși liberali, găsiți în neregulă de ANI, au fost suspendați din funcție tocmai de prefecții liberali, colegi de partid, care au trebuit să aplice legea. Cum nici Guvernul nu a organizat alegeri parțiale în comuna Blândești pentru a fi desemnat un alt primar, ar fi trebuit să aibă loc o ședință a Consiliului local pentru desemnarea unui nou viceprimar, din rândul consilierilor. În astfel de situații, în lipsa primarului și a viceprimarului, ședințele Consiliului Local pot fi convocate de minimum patru consilieri locali, iar ședința a fost convocată pe 22 iunie a.c.

Cum numărul consilierilor locali de la Blândești este de 11, iar solicitarea de validare a mandatului de consilier local a lui Georgică Lozneanu ca înlocuitor al Mihaelei Băghiceanu a ajuns la instanță abia la începutul acestei săptămâni, mandatul fiind validat abia ieri (n.r. – 24 iunie a.c.), raportul dintre partide a fost egal, cinci consilieri fiind de la PNL și cinci de la PSD. Întrucât s-a ajuns la un echilibru perfect între tabere – 5 la 5 – ceea ce ar fi făcut imposibilă desemnarea unui nou viceprimar fără vreo trădare dintr-o tabără sau alta, liberalii s-au retras de la ședință. Prin urmare, nu s-a putut desemna un nou viceprimar, suspansul fiind prelungit cu încă câteva zile.

La primărie nu mai există nicio persoană din executiv

Blocajul politic din Consiliul Local a complicat însă lucrurile pentru că la nivelul Primăriei Blândești nu mai există nicio persoană din executiv. Până la lămurirea situației, secretarul comunei, Eduard Dorel Oroșanu, va îndeplini toate atribuțiile. Conform legii, prin derogare de la Legea privind finanțele publice locale, el poate îndeplini inclusiv funcția de ordonator principal de credite pentru activitățile curente.

Prefectul județului, Sorin Cornilă, spune că se așteaptă hotărârea instanței pentru validarea noului consilier local PNL, care ar putea duce la formarea unei majorități necesare alegerii unui viceprimar din rândul consilierilor. Până atunci, prefectul, secretarul general și reprezentanții Instituției Prefectului acordă asistență celor de la Blândești pentru ca unitatea administrativ teritorială și locuitorii comunei să nu aibă de suferit.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...