vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTProbleme cu noul registru de vaccinare. Istoricul de imunizare pentru foarte mulţi...

Probleme cu noul registru de vaccinare. Istoricul de imunizare pentru foarte mulţi copii a dispărut

Medicii de familie atrag atenția că au probleme cu noul registru național de vaccinare, deoarece istoricul de vaccinare al unora dintre copii a dispărut, ceea ce face imposibilă înregistrarea noilor vaccinuri făcute în cabinet. În acest context, ei spun că mai pot derula campaniile de imunizare.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia asupra pericolului de întrerupere a vaccinării copiilor la medicii de familie odată cu transferul datelor şi punerea în funcţiune a noului Registru Electronic Naţional de Vaccinare.

SNMF susține, într-un comunicat, că problema o constituie imposibilitatea de a introduce în sistem vaccinurile efectuate curent şi faptul că nu s-a preluat în unele cazuri istoricul vaccinal al copiilor.

„În data de 1 iulie 2022 a fost închis RENV copii, cel în care se înregistrau de ani de zile toate vaccinările copiilor, începând cu cele făcute în maternitate. Conform HG 697/2022, începând cu data de 1 iulie 2022, toate vaccinurile efectuate urmează să fie înregistrate în noul RENV, cel care a fost folosit în contextul vaccinării împotriva COVID-19”, precizează SNMF.

Sursa citată reaminteşte că SNMF a salutat ideea de unificare a celor două registre, dar problemele au apărut în momentul în care acest demers a fost pus în practică.

Medici de familie au constatat cu această ocazie că a dispărut istoricul de vaccinare pentru foarte mulţi copii, istoric care exista în RENV copii, şi că nu mai pot înregistra noile vaccinuri pe care le efectuează în cabinet în lipsa acestui istoric.

„Nu pot fi introduși copii, nu poate fi accesat istoricul”

Potrivit medicilor de familie, imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităţilor, un copil care nu are un vaccin înregistrat nu este vaccinat. Pe de altă parte, dacă oficial un medic nu poate înregistra un vaccin, nu poate justifica în faţa autorităţilor că a folosit respectivul vaccin, rămâne cu el pe stoc şi nu mai poate solicita alte doze de vaccin.

“Noul registru de vaccinare a fost schimbat din 2 iulie. De atunci sunt probleme. Nu pot fi introduși copii, nu poate fi accesat istoricul. Dintre toți copiii născuți din data schimbării aproape un sfert nu au putut fi introduși în registrul național. Medicii de familie se află acum în situaţia de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinările făcute în această ultimă săptămână riscă să conţină erori de înregistrare”, a spus un medic botoșănean.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...