spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTConcediu medical plătit pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer. Ce trebuie...

Concediu medical plătit pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer. Ce trebuie să facă cei care au nevoie

Persoanele care însoțesc la tratament bolnavi de cancer cu vârste de peste 18 ani pot beneficia de concediu medical plătit. Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe perioada unui an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Mai precis, pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare.

Potrivit Ziarul de Iaşi, poate beneficia de acest concediu persoana care îl însoțește pe bolnav la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul  își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană.

Cele 45 de zile nu se cumulează cu cele 90 de zile de concediu medical plătit de care beneficiază fiecare asigurat într-un an. Astfel, însoțitorii unui bolnav de cancer pot primi până la 135 de zile de concediu medical plătit, 90 de zile pentru problemele lor de sănătate și 45 de zile pentru cele ale pacientului oncologic pe care îl însoțesc.

Reguli pentru beneficiari

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și aceasta este suportată de stat.

Persoana desemnată drept însoțitoare va primi o adeverință care, ulterior, va servi la eliberarea concediului medical de către medicul specialist, indeferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență însoțitorul. Termenul maxim de eliberare a adeverinței a fost stabilit la 2 zile lucrătoare. În vederea gestionării numărului de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul concediului are obligația de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidență pacientul cu afecțiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere la distanță.

În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al organizațiilor menționate, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice.

Documentele prevăzute se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport de hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...