vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTUndă verde de la Guvern pentru redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei...

Undă verde de la Guvern pentru redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăț

Guvernul a aprobat, vineri, un memorandum privind redeschiderea a trei puncte de trecere la frontiera cu Ucraina, printre care și cel de la Racovăț. Acesta a fost ultimul pas înainte de încheierea unui nou acord cu Ucraina, care să perfecteze redeschiderea oficială a celor trei puncte și anume Racovăţ – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Rusca (n.r. – ultimele două din județul Suceava).

Prin acest memorandum, care modifică acordul din 2012 cu Ucraina, autoritățile române au extins funcționarea acestor puncte de trecere a frontierei și la traficul greu, pentru a reduce presiunea de pe Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, unde șoferii de camioane așteaptă cu săptămânile să treacă prin vamă. Aglomerația din PTF Siret a apărut după izbucnirea războiului din statul vecin, când multe transporturi navale au fost sistate, iar transporturile rutiere cu camioanele au cunoscut o creștere sensibilă.

Punctul de Trecere ar putea fi redeschis peste două săptămâni

Cât privește redeschiderea Punctului de Trecere de la Racovăț, partea ucraineană a promis că va finaliza lucrările restante până cel târziu la data de 1 august. Prin urmare, există șanse ca punctul să fie redeschis peste numai două săptămâni. În primă fază, punctul ar urma să fie deschis pentru autoturisme și camioane până în 7,5 tone, pe aici urmând să treacă doar camioane goale și cisterne cu combustibil. În paralel, vor fi demarate lucrările de modernizare necesare pentru controlul vamal al camioanelor, în punct urmând să fie amenajate și două benzi de acces pentru camioane.

Tot până la 1 august, instituțiile de profil – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași – vor trebui să asigure, prin structurile lor, personalul necesar pentru buna desfășurare a activității în Punctul de Trecere a Frontierei de la Racovăț.

Ulterior, drumul județean Dorohoi – Racovăț va fi preluat de Ministerul Transporturilor pentru a fi transformat în sector de drum național. Direcția Regională și Drumuri și Poduri Iași, care administrează rețeaua de drumuri naționale din județul Botoșani, va pune la punct un program de modernizare a întregii rețele de drumuri naționale din zona de nord-vest a județului, care nu a fost proiectată să reziste la traficul greu.

Drumuri modernizate

În primă fază va fi modernizat drumul Racovăț – Dorohoi, dar și drumul național 29 A Dorohoi – Suceava, după care va fi realizată centura municipiului Dorohoi, pentru ca traficul greu care vine dinspre Racovăț să nu treacă prin oraș, urmând ca în ultima etapă să fie modernizat și drumul național 29 B Dorohoi – Botoșani.

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost închis în 2010, întrucât nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care redeschiderea acestuia a tot fost amânată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...