vineri, august 12, 2022
AcasăLocalPregătiri pentru Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani

Pregătiri pentru Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani

În perioada 5 – 7 august, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani organizează Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani.

Botoșaniul va fi un centru important al promovării culturii tradiționale, deoarece vom organiza, în premieră, sub titlul de Zilele Culturii Tradiționale cele mai iubite festivaluri ale Centrului Creației Botoșani, respectiv Festivalul – Concurs de Tarafuri <Constantin Lupu> (ediția a V-a), Festivalul – Concurs al Fanfarelor (ediția a XVI-a) și Festivalul Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular <Vasile Andriescu> (ediția a XV-a), alături de recitaluri deosebite susținute de artiști îndrăgiți din România și Republica Moldova. Parteneriatul cu Primăria Municipiului Chișinău va facilita schimbul de experiențe culturale între Botoșani și Chișinău„, a declarat Iustina Irimia Cenușă, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Lansare de cărți în cadrul evenimentului

Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc pe 5 august, la ora 12:00, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia. În cadrul simpozionului „Tradiție și contemporaneitate” vor fi lansate două cărți: „Chișinăul de altădată” (autori ac. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu) și „Timpul sacru – Sărbătorile de altădată” (autor Marcel Lutic, prezintă Angela Paveliuc Olariu).

Bogdan-Mihai Simion va susține o prelegere, iar autorități județene și locale o vor premia pe Aurica Cojocariu din Ungureni, meștera populară care a primit recent primul titlu onorific de Tezaur Uman Viu al județului Botoșani.

Tot vineri, de la ora 17:00, botoșănenii sunt așteptați pe Pietonalul Unirii pentru recitalul susținut de Bogdan-Mihai Simion și Lăutarii de Mătase. Recitalul va fi urmat de evoluția tarafurilor înscrise la cea de-a V-a ediție a Festivalului-Concurs al Tarafurilor „Constantin Lupu”. În jurul orei 21:00, pe ecranul scenei, va fi difuzat un film artistic românesc.

Vernisaj de pictură la Memorialul Ipotești

Sâmbătă, 6 august, la ora 12:00, La Memorialul Ipotești, va fi vernisajul de pictură – curator Florina Breazu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. După-amiaza, de la ora 17:00, pe Pietonalul Unirii va răsuna muzica fanfarelor, reunite la Botoșani pentru cea de-a XVI-a ediție a Festivalului-Concurs al Fanfarelor. Seara se va încheia cu difuzarea unui film artistic românesc.

Duminică, 7 august, este ziua rezervată Festivalului Internațional al Cântecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a. Începând cu ora 17:00, vor evolua ansambluri din județele Botoșani, Iași și Brașov, urmând ca de la ora 20:00, Ansamblul Etnofolcloric „Romanița” din Chișinău să susțină un recital. Seara se va încheia cu recitalul Lupilor lui Calancea, o formație artistică de prestigiu din Chișinău.

Pe toată durata evenimentului, pe Pietonalul Unirii vor fi expoziții cu vânzare ale meșterilor populari din România și Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de Centrul Creației, cu sprijinul Consiliului Județean și, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, organizează Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.6 ° C
23.6 °
21.6 °
90 %
3.9kmh
97 %
vin
24 °
sâm
29 °
Dum
30 °
lun
29 °
mar
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cum vrea să facă prefectul o poză cu doamnele, cum se bagă cineva printre doamne.

EDITORIAL

Cu siguranță, teoria pe care o voi dezvolta azi nu va fi pe placul a trei categorii de români: euroscepticii, filorușii și comuniștii (cu...

EPIGRAMA ZILEI

De va veni la tine rusul Purtând povestea mea amară E semn că NATO și Apusul Te-au părăsit a "n"-a oară... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...