spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTNormă de controale pentru comisarii de la Protecţia Cosumatorului

Normă de controale pentru comisarii de la Protecţia Cosumatorului

Activitatea comisariatelor judeţene va fi evaluată zilnic, iar noua normă pentru fiecare comisar este de 1,1 acte obligatorii de control întocmite pe zi. Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, relatează Agerpres.

„Încă din 2019 am arătat că este obligatorie evaluare corespunzătoare şi echilibrată a activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene. Am introdus la acel moment obligativitatea raportării zilnice pentru a şti de ce există atât de mari diferenţe între activitatea unor comisariate şi a altora. Suntem o instituţie ce primeşte aceleaşi drepturi salariale pentru aceleaşi funcţii de comisari. Suntem o instituţie care are aceleaşi obligaţii, indiferent de judeţ, faţă de consumatori. Mi s-a părut şi atunci şi mi se pare şi acum, cel puţin discutabil, faptul că unele dintre comisariate raportează undeva la 2,1 acţiuni/comisar pe zi, iar altele undeva la 0,23, ceea ce înseamnă că unii fac două acte pe zi, iar alţii fac un act la cinci zile, având aceleaşi salarii şi aceleaşi obligaţii şi, bineînţeles, drepturi.

Plecând de la această idee, am reintrodus obligativitatea raportării zilnice, am reintrodus obligativitatea evaluării activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene de către comisarii regionali şi stabilirea clară de obiective care să aducă la numitor comun întreaga ţară, neînţelegând aici la varianta medie a raportărilor, în sensul că dacă unii până acum raportează două acte pe zi, iar alţii 0,23 să ne întâlnim la jumătatea distanţei (…)”, a menţionat Constantinescu.

„Sancţiuni se vor aplica acolo unde derapajul poate pune în pericol sănătatea”

Şeful ANPC a subliniat faptul că a fost emis un nou Ordin prin care fiecare dintre comisari din teren trebuie să întocmească 1,1 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi, faţă de 1,5, propunere anterioară.

„(…) un mult-discutat Ordin prin care am stabilit că fiecare dintre comisari trebuie să întocmească minimum 1,5 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi a născut rumoare inclusiv în zona mediului de afaceri, pentru că se gândeau că am stabilit o normă a amenzilor. Greşit, pentru că prin constatare poţi să aplici inclusiv avertismente. Recomandarea structurii centrale a autorităţii noastre recomandă aplicarea avertismentului la momentul la care constaţi că este vorba de o primă întâlnire dintre autoritatea noastră şi respectivul operator economic sau când anvergura abaterii acestuia nu este foarte mare. Dar da, bineînţeles, sancţiuni se vor aplica acolo unde derapajul poate pune în pericol sănătatea, de genul viaţa consumatorilor sau interesele economice (…)

În felul acesta, leneşii din instituţie şi-au dat seama că trebuie să strângă rândurile şi să nască o rumoare în presă, să mă decredibilizeze, să mă discrediteze pe toate canalele pentru a-şi putea acoperi lenea şi ineficacitatea (…) până la urmă, în urma presiunilor exercitate, să spunem, de mişcarea din interiorul instituţiei, am emis un nou Ordin cu 1,1 acte obligatorii de control pe zi, atrăgând atenţia încă o dată celor care contestă această manieră de lucru că noi suntem eminamente o autoritate de control”, a afirmat Horia Constantinescu.

Comisari acuzaţi că ar fi luat mită 

Situația de la Botoșani a ajuns destul de delicată după ce doi dintre comisarii CJPC au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar ulterior plasați în arest la domiciliu, sub acuzația de luare de mită.

Potrivit structurii, CJPC are în organigramă un comisar coordonator, funcție deținută de Mirel Rogalschi, și cinci posturi de comisari, însă doi dintre aceștia, Niculai Rață și Lăcrămioara Constantin, au fost reținuți de procurori pe 8 aprilie a.c., fiind bănuiți că ar fi primit mită suma de 400 de lei de la un agent economic din Darabani, depistat în timpul unui control cu produse expirate și neetichetate corespunzător.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...