joi, august 11, 2022
AcasăLocalLoturi de îngheţată Haagen-Dazs, retrase din magazine. A fost depășită de 1.970...

Loturi de îngheţată Haagen-Dazs, retrase din magazine. A fost depășită de 1.970 de ori limita unui pesticid cancerigen

Mai multe loturi de înghețată Haagen Dazs cu extract de vanilie au fost retrase de pe piața din România. Motivul a fost depășirea cu mult a limitei detectabile a oxidului de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa.

Aşa cum Monitorul de Botoşani anunţa în urmă cu aproape o lună, un sortiment al cunoscutei îngheţate a fost retras urgent de pe piaţă.

„De 1970 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1.906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg”, a informat pe Facebook Asociația Pro Consumatori.

Nu se știe câte produse au fost retrase de pe piață, dar se cunoaște numărul de magazine. Astfel, Mega Image a efectuat retrageri de la comercializare din 1.323 de magazine.  Carrefour din 224 de magazine, Kaufland din 154 de magazine, Profi din 139 de magazine, Auchan din 34 de magazine. De asemenea, Selgros din 22 de magazine și Cora din 10 magazine, conform sursei citate.

„În Uniunea Europeană oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezența acestuia în furaje și alimente. În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanță de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid și virucid”, precizează asociația.

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este o substanță chimică a cărei formula este C₂H₄O. La temperatura camerei, oxidul de etilenă este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scară largă ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele și instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel.

În cantități mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid și ca sterilizant în aditivii alimentari. Scopul este de a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor.

În Uniunea Europeana (UE), utilizarea oxidului de etilenă ca pesticid sau pentru dezinfectarea alimentelor nu este permisă.

Mihai Ponea, fost vicepreședinte ANSVSA, în prezent director executiv la DSVSA Vaslui, oferă mai multe detalii despre oxidul de etilenă.

„Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric. Este clasificat ca substanţă mutagenă de categoria 1B, ca substanţă cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor”, a notat acesta pe Facebook.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
18.1 ° C
18.6 °
16.1 °
86 %
2.4kmh
37 %
joi
25 °
vin
29 °
sâm
29 °
Dum
30 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La meciul cu Farul, pe tabelă VAR-ul a funcționat ireproșabil.

EDITORIAL

Recenta hotărâre a Consiliului Local prin care sediul organizației municipale a PNL din Aleea Maxim Gorki nr. 2 a trecut sub tutela Primăriei ne-a...

EPIGRAMA ZILEI

Ce-ți pasă ție, chip de mut Dac-oi fi eu sau altul? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...