spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBotoşăneni dezinteresaţi de pastilele cu iod

Botoşăneni dezinteresaţi de pastilele cu iod

Botoşănenii nu se grăbesc să ia pastilele de iod. Aceştia amână să se adreseze medicilor de familie pentru a ridica prescripţia în baza căreia pot merge în farmacii pentru a intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, care centralizează aceste cereri, până la 1 august nu a existat niciun doritor.

„Conform raportărilor, au fost zero cereri pentru eliberarea acestor reţete până la data de 1 august. Centralizarea se face lunar”, a precizat economistul Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoşani.

Unii medici spun că au avut câţiva pacienţi care au întrebat despre aceste medicamente, însă, doar ca o curiozitate. „Nu am avut cereri până în momentul de faţă. Până acum, nu a venit nimeni la cabinet pentru reţeta necesară pentru ridicarea pastilelor de iod din farmacii. Au fost câţiva care au întrebat ca o curiozitate, dar atât”, a spus un medic de familie. Un altul spune că nu a fost nici măcar întrebat de vreun pacient despre aceste pastile.

Isterie după un îndemn al ministrului Sănătăţii

La începutul lunii august Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a provocat un nou scandal legat de distribuirea către populație a pastilelor cu iod, după ce a declarat că îndeamnă cetățenii să se ducă „cât mai curând” să ridice medicamentele destinate protecției în cazul unui incident nuclear.

Atunci ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că la nivel naţional sunt peste 2.500 de farmacii care au în posesie astfel de pastile. Acesta a spus că sistemul este funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor. De precizat este faptul că organismul uman conține, deja, o cantitate însemnată de iod.

Pastilele se administrează doar în caz de accident nuclear

Pastilele de iodură de potasiu se administrează doar în caz de accident nuclear, în primele ore după producerea evenimentului.

Pastilele de iodură de potasiu se administrează în doză unică ce diferă în funcţie de vârstă. Astfel, adulţii şi copiii cu vârste peste 12 ani vor lua 2 comprimate, echivalent a 100 mg iod, copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani li se va administra 1 comprimat, echivalent cu 50 mg iod, iar copiilor cu vârste între 1 lună şi 3 ani, 1/2 de comprimat, echivalent cu 25 mg iod. Nou-născuţii cu vârste de până la 1 lună vor primi doar 1/4 de comprimat, echivalent cu 12,5 mg iod.

De unde pot fi ridicate pastilele

Pastilele de iodură de potasiu pot fi ridicate, pe bază de reţetă de la medicul de familie, de la următoarele farmacii:

BT BOTOŞANI Dr Max Strada Griviţa, nr. 1, bl. 14, sc. E şi F, parter

BT DOROHOI Dr Max Strada Dimitrie Pompeiu, nr. 3

BT DOROHOI Dr Max Bulevardul Victoriei, nr. 3-5, parter

BT BOTOŞANI Dr Max Strada Marchian, nr. 4, bl. F4, sc. A

BT BOTOŞANI Sensiblu Bulevardul Mihai Eminescu, Nr. 2, SU 26

BT SAT IPOTEŞTI Help Net 379 Sat Ipoteşti, Comuna Mihai Eminescu, Strada Mihai Eminescu, nr. 28, parter

BT BOTOŞANI CATENA FARMACIE Strada Octav Onicescu nr.6, parter

BT BOTOŞANI CATENA FARMACIE Strada Cuza Vodă nr.14

BT BOTOŞANI CATENA FARMACIE Strada Griviţa nr.11 (fosta Str. Griviţa, bl.Z13, parter,ap.3)

BT BOTOŞANI CATENA FARMACIE Calea Naţională nr.72, parter

BT BOTOŞANI CATENA FARMACIE Calea Naţională nr.61

BT DOROHOI CATENA FARMACIE Strada Ştefan Airinei, nr.2 , bloc A1, sc.A ,ap.2

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...