vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTConcurs de pescuit cu iz penal

Concurs de pescuit cu iz penal

Scandalul generat de concursul de pescuit sportiv organizat în perioada 19 – 21 august pe Acumularea Rogojeşti ia amploare. Astfel, în urma articolului „Concurs de pescuit într-o arie protejată” publicat în „Monitorul de Botoşani” în ediţia de marţi, 22 august, Federaţia Română de Pescuit Sportiv (FRPS) a venit cu o serie de precizări în care a arătat că aşa-zisa competiţie nu era autorizată de FRPS, iar Acumularea Rogojeşti nu este omologată pentru organizarea de competiţii de pescuit sportiv.

Controalele s-ar putea solda cu amenzi şi dosare penale

Înfiinţată în 2011, FRPS este recunoscută ca federaţie sportivă naţională, misiunea ei fiind organizarea, conducerea, supravegherea şi controlul pe ramura de sport „pescuit sportiv”. Cum o bună perioadă de timp Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) a fost organizaţia care s-a implicat în competiţiile pescarilor, după înfiinţarea FRPS cele două entităţi s-au aflat într-un litigiu, iar în urma unui proces a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă prin care Tribunalul Bucureşti i-a obligat pe cei de la AGVPS să scoată din statut orice referire la activităţile sportive de pescuit sportiv.

Altfel spus, singura entitate abilitată să organizeze astfel de concursuri sportive a rămas FRPS. Doar că, există în continuare un interes în organizarea unor competiţii chiar din partea asociaţiilor de pescari, care însă nu fac parte din calendarul oficial al federaţiei. La fel s-ar fi întâmplat şi la „Cupa Bucovinei”, organizată pe Acumularea Rogojeşti. Astfel, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, Ştefan Popescu, „Cupa Bucovinei” ar fi o competiţie privată care a avut ca organizator Asociaţia Clubul Sportiv Bucovina Fishing, iar ca partener a figurat Asociaţia Liga Română de Spinning, membră AGVPS, dar care nu este recunoscută şi autorizată de Ministerul Sportului ca structură sportivă. Prin urmare, concursul ar fi avut loc cu încălcarea legii.

Acumularea Rogojeşti nu este omologată pentru organizarea de competiţii de pescuit sportiv

„Conform Ordonanţei de urgenţă 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura, doar asociaţiile constituite cu respectarea Legii educaţiei fizice şi sportului pot organiza competiţii cu caracter sportiv. Potrivit art. 88 lit. E din Legea educaţiei fizice şi sportului, orice manifestare sportivă se face cu respectarea Regulamentelor şi Normelor federaţiei sportive naţionale – în cazul de faţă Federaţia Română de Pescuit Sportiv – iar în situaţia în care nu se respectă această obligaţie legală se aplică o amendă contravenţională între 4.500 şi 25.000 lei conform aceluiaşi act normativ.

Federaţia Română de Pescuit Sportiv va investiga această competiţie de pescuit sportiv şi va aplica contravenţiile prevăzute de legea specială”, a precizat Ştefan Popescu, preşedintele FRPS.

Iar aspectele nu se opresc aici pentru că, potrivit aceloraşi surse, Acumularea Rogojeşti nu este omologată pentru organizarea de competiţii de pescuit sportiv şi nu este înscrisă în Registrul bazelor sportive, aşa cum este prevăzut în Legea educaţiei fizice şi sportului, sancţiunea prevăzută de actul normativ fiind amenda contravenţională în valoare de la 4.000 până la 25.000 lei.

„Federaţia Română de Pescuit Sportiv a notificat atât Administraţia Naţională Apele Române cât şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură să facă demersurile necesare în acest sens”, a adăugat preşedintele FRPS, Ştefan Popescu.

Concurs într-o arie protejată

Acumularea Rogojeşti face parte din Aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0110, fiind arie naturală protejată de interes comunitar – SIT Natura 2000. Pe de altă parte, apele publice sunt proprietate publică şi intră sub incidenţa Codului administrativ şi pot fi concesionate, închiriate, date în administrare către alte autorităţi publice sau în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică, ori nu rezultă că organizatorul „Cupei Bucovinei” ar fi avut un contract cu o autoritate în acest sens, fapt care poate fi sancţionat şi prin prevederile Codului administrativ sau penal.

La rândul lor, preşedintele FRPS spune că inclusiv participanţii la această competiţie sportivă sunt pasibili a fi sancţionaţi întrucât nu sunt legitimaţi ca sportivi şi autorizaţi.

„Din articol am înţeles că a fost percepută o taxă de participare, prin urmare ar fi în realitate o activitate economică şi cu atât mai mult participanţii ar trebui să fie autorizaţi ca sportivi şi să-şi declare veniturile la ANAF.

Pescuitul are o particularitate, având în vedere că practicarea lui presupune exploatarea unei resurse naturale care aparţine statului, fiind clasificată prin Codul CAEN 9319 -Alte activităţi sportive şi se adresează sportivilor, nu oricărui cetăţean, lucru pe care organizatorul trebuia să-l cunoască”, a subliniat preşedintele Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, care a adăugat că presupusa culpă nu este doar a organizatorului, ci şi a autorităţilor publice, care au permis desfăşurarea acestei competiţii sportive, întrucât instituţiile au şi ele obligaţii, iar angajaţii lor trebuie să cunoască, să respecte şi să aplice legile ţării.

Scandal izbucnit după postări pe o reţea de socializare 

Scandalul a izbucnit la sfârşitul săptămâni trecute, când angajaţii Serviciului Teritorial Botoşani din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) au observat pe reţelele de socializare că pe Acumularea Rogojeşti , care este arie de protecţie specială avifaunistică, urmează să aibă loc o competiţie de pescuit sportiv la care echipajele înscrise urmau să folosească ambarcaţiuni cu motor, deşi acest lucru este interzis în ariile protejate.

Au fost sesizate şi celelalte instituţii cu rol de control din judeţul Botoşani, inclusiv Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, doar că aşa-zisa competiţie fusese organizată pe malul drept al acumulării, pe teritoriul judeţului Suceava, ori instituţiile de control din Botoşani nu au avut competenţă să intervină.

În schimb, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul de Mediu al Judeţului Suceava au precizat că în momentul controlului au fost identificate 36 de ambarcaţiuni cu motor electric, iar organizatorii aveau un aviz din partea ANANP pentru pescuit staţionar, de pe mal, ori pentru nerespectarea regulamentului ariei, organizatorul risca o sancţiune de 10.000 de lei.

Reporterii „Monitorul de Botoşani” i-au contactat inclusiv pe reprezentanţii ACSBF Suceava, dar aceştia au refuzat să-şi exprime punctul de vedere.

„Cupa Bucovinei” la pescuit de răpitor a ajuns anul acesta la ediţia a 8-a. Concurenţii au trebuit să achite o taxă de participare de 600 de lei de echipă respectiv 300 de lei de pescar solitar. La înscriere, fiecare participant ea fost obligat să comunice organizatorilor seria şi numărul carnetului de membru al asociaţiei din care face parte şi a permisului ANPA pentru anul 2022. Speciile punctabile urmau să fie ştiuca (minim 40 cm) şi biban (minim 15 cm).

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...