spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAvertisment lansat de infecționiști. Începerea școlii crește riscul de răspândire a bolilor...

Avertisment lansat de infecționiști. Începerea școlii crește riscul de răspândire a bolilor în rândul elevilor (video)

Odată cu începerea noului an şcolar medicii vin cu o serie de recomadări atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Asta deoarece reîntoarcerea în colectivitate vine la pachet cu anumite aspecte mai puțin plăcute. Acestea pot fi, însă diminuate dacă miciții sunt învăţaţi ce să facă și ce să nu facă. De asemenea, părinții, trebuie să fie responsabili și onești atunci când este vorba probleme de sănătate ale copiilor, să intervină din timp și să scoată copilul din colectivitate până la însănătoșire.

Bolile infecto-contagioase în colectivități au mai mare incidență și oportunitate de a se transmite de la o persoană la alta. De aceea prin respectarea unor reguli de igienă și conduită socială acestea pot fi diminuate.

Igiena mâinilor

Potrivit specialiștilor, din ghizodanul copilului nu trebuie să lipsească șervețelele nazale și șervețelele umede. Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun diminuează considerabil riscul de a contacta boli infecto contagioase. De aceea, după folosirea toaletei, înainte de masă este obligatoriu să se spele pe mâini. Dacă din diferite motive nu se pot spăla pe mâini trebuie să folosească șervețelele umede.

Atunci când este vorba de școlari sau de copiii din în unitățile de învățământ preșcolare cu program scurt unde nu se asigură masa, personalul trebuie să se asigure că fiecare își mănăncă pachețelul și nu împart mâncarea. Virusurile se transmit și prin alimente contaminate.

Ce le punem în pachet

De evitat dulciurile, mâncarea de tip fast food, gustările nesănătoare dar și produsele perisabile. Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute în procesul și efortul de învățare și care de asemenea contribuie la protejarea sistemului imunitar.

Părinții și cadrele didactice trebuie să țină de asemenea seama de câteva lucruri importante.

“Dacă acasa copilul prezintă simptome de boală care ar semăna cu cele din spectrul virozelor respiratorii precum febră, cefalee, rinoree, fatigabilitate, atralgii, mialgii  sau orice erupție cutanată, dureri abdominale, senzație de greață să informeze medicul de familie și să țină copilul acasă până se știe cauza acestor simptome”, a precizat doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași. Medicul de familie va urmări cazul și, dacă este necesar, va solicita investigații suplimentare și consultul medicului infecționist.

Dacă elevul dezvoltă simptomatologie în timpul orelor de clasă, cadrul didactic sau asistentul medical trebuie să anunțe aparținătorii pentru a lua copilul acasă. Este o formă sănătoasă de protecție atât pentru copilul cu simptome cât și pentru colegii săi.

La ce boli infecto-contagioase ne putem aștepta 

Cea mai redutabilă boală infecțioasă, numită și ”boala mâinilor murdare ” este hepatita virală de tip A. Este o boală acută infecțioasă care se transmite prin ingerarea virusului de pe alimente,  obiecte contaminate sau de la persoane deja infectate cu care intrăm în contact. Formele hepatitei A pot varia de la îmbolnăvirea ușoară care durează câteva săptămâni până la forme mai grave care pot dura și câteva luni. Copii până în 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt: oboseală,  greață vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului.

Hepargina

Este o boală infecțioasă determinată de igiena precară. Face parte din familia enterovirusurilor, iar grupa de vârtsă cea mai afectată este între 1 și 10 ani.

Se manifestă prin ulcerații apărute în interiorul cavității bucale.

Simptomele acesti boli sunt febră, odinofagie(durere în gât), afectarea homeostaziei organismului(stare generală proastă), inflamarea ganglionilor limfatici.

Scarlatina

Scarlatina este o altă boală ce se poate răspândi în colectivități. Aceasta se manifestă prin febră importantă, frisoane, odinofagie(durere în gât), disfagie( dificultate la înghițire), cefalee, durere abdominală.

Se transmite pe cale respiratorie,  prin picături de salivă  ale persoanei infectate care vorbește cu noi, strănută, tușește dar șide pe obiectele contaminate.

Virozele respiratorii sau cele din categoria entero-virozelor

Acestea se transmit foarte ușor în colectivitate. Copiii nu trebuie tratați după ureche și nici cu antibiotice ci ținând cont de recomandările medicului de familie, ale medicului specialist de boli infecțioase sau de pe specialitatea în care se încadrează patologia.

Pentru că încă ne confruntăm cu cazuri de COVID recomandăm purtarea măștilor în locurile închise. Bineînțeles că părinții sunt cei care vor decide acest lucru însă cu siguranță cei câștigați în această situație vor fi bunicii care în multe cazuri au grijă de nepoței după ce vin de la școală sau grădiniță.

“Reamintim faptul că în acest val de COVID categoria vulnerabilă principală la acestă patologie  o reprezintă perosoanele în vârstă ale căror comorbidități sunt agravate de acest virus”, a încheiat doctorul Florin Roșu. 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...