sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTSute de botoșăneni la slujba oficiată de doi mitropoliți la biserica de...

Sute de botoșăneni la slujba oficiată de doi mitropoliți la biserica de lângă Spitalul de Copii (video)

Sute de botoșăneni au participat duminică la slujba de sfințire a lucrărilor interioare și exterioare efectuate în ultimii ani la Biserica “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nectarie”, aflată lângă Spitalul de Copii. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei și Europei Centrale și de Nord, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sfânta Liturghie a fost înălțătoare și emoționantă. Credincioșii prezenți au rostit în cor rugăciuni și cântări, alături de fețele bisericești.

Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării”

În cuvântul de învățătură, IPS Serafim a făcut referire la problemele cu care se confruntă românii plecați în străinătate, știut fiind faptul că nu numai realizările în plan material sunt importante în viață.

Cei care au plecat în străinătate își adaugă crucii lor și crucea înstrăinării, crucea dorului de țară, crucea faptului că acolo nu mai ești înconjurat de frații tăi, de o limbă și o credință cu tine, ești înconjurat de străini. Sigur că și străinii sunt oamenii lui Dumnezeu, dar e cu totul altceva să trăiești între neamurile tale. Eu le pun la inimă tuturor celor pe care îi întâlnesc să încerce să întoarcă acasă, cândva, cumva”, a spus, printre altele, IPS Serafim. Ierarhul a accentuat importanța păstrării credinței părinților și strămoșilor noștri, care au fost evlavioși, buni, blânzi.

În finalul slujbei, preotul paroh Marius Ciobanu a primit de la IPS Teofan Crucea Moldavă “pentru toată jertfa depusă și pentru cele pe care va trebui să le împlinească, cu mila lui Dumnezeu și de aici înainte”.

Aceeași distincție, dar pentru mireni, a fost acordată doctorului Constantin Tudorache IPS Teofan afirmând că distincția este pentru “așezarea în misiunea bisericii și mărturisirea necesității ei în prezența oamenilor și bolnavi și sănătoși, pentru că până la urmă toți suntem bolnavi că purtăm foarte multe răni pe suflet”. Au mai primit Crucea  Moldavă medicul Simona Gabriela Mateiuc și inginerul Adrian Popovici, pentru sprijinul acordat preotului paroh în realizarea lucrărilor din ultimii ani.

IPS a acordat apoi distincții de vrednicie președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, omului de afaceri Victor Mihalachi, ctitorul bisericii, primarului Cosmin Andrei, pentru tot ceea ce face pentru municipiu și pentru biserici. Și alți botoșăneni au primit diplome de vrednicie.

„Dumnezeu să ne aibă în grija lui”

În finalul slujbei, IPS Teofan a rostit un cuvânt emoționant. Ierarhul i-a  salutat și binecuvântat pe toți ostenitorii spitalului.

Gând de rugăciune pentru tămăduire pentru copii, pentru toți cei suferinzi în această lume, pentru pace în lume, în apropierea noastră și în lumea întreagă. Dumnezeu să ne aibă în grija lui. Crucea devine mai ușoară când ne lepădăm de noi înșine, adică încercăm să mai diminuăm puțin ambițiile noastre, orgoliile noastre, conștiința că am fi cineva, ca și cum am fi ceva sau cineva și dacă toate acestea sunt gestionate corespunzător, putem duce crucea mai ușor…

Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să ne golim de noi înșine, adică de pretenția noastră la superioritate în raport cu celălalt. Golindu-ne de noi înșine, să ne umplem mai mult de Dumnezeu și crucea vieții nu va fi împovărătoare și zdrobitoare pentru sufletele și trupurile noastre firave”, a mai spus  IPS Teofan.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...