sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBotoșăneni în marea de pelerini de la Sfânta Parascheva (video)

Botoșăneni în marea de pelerini de la Sfânta Parascheva (video)

Cu autocare şi trenuri, pelerinii se adună în aceste zile la Iaşi din toate colţurile ţării. Tineri sau vârstnici, aceştia şi-au făcut un obicei din a merge, în fiecare an la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Printre pelerinii de tradiţie se numără şi un tânăr în vârstă de 19 ani, din Todireni, care în acest an a mers pentru a opta oară la rând la Sfintele Moaşte. După ce anul acesta a reuşit să se şi angajeze, la o firmă de construcţii din Iaşi, tânărul a dorit cu atât mai mult să meargă la Raclă, pentru a aduce mulţumiri. Acesta a absolvit liceul şi a trecut de Bacalaureat, iar apoi a reuşit să se angajeze. „Nu este deloc obositor. Timpul este scurt, acum eu lucrez şi nu am putut să stau foarte mult timp. Am ales să vin cu o zi înainte, imediat după serviciu. Am stat toată noaptea şi m-am închinat pentru familie şi am vrut să aduc mulţumiri pentru împlinirile din acest an. Tata a fost alături de mine”, a spus Dumitru Galan. De regulă tânărul stătea chiar şi o zi şi o noapte, însă acum a reuşit să ajungă la moaşte într-o noapte.

„Îmi place să vin, să mă închin”

Cu flori şi cărţi de rugăciuni în mâini, două surori, din Flămânzi au ajuns şi ele la Iaşi cu autocarul, la începutul săptămânii. Elena are 74 de ani, iar Maria 70 şi vor pleca spre casă abia după slujba de vineri dimineaţă. „Am fost şi marţi şi am mai stat o dată la rând. Am vrut eu să vin, ca să stau şi vineri la slujba şi, când se termină slujba mă reîntorc acasă. Avem şi flori. Pentru Sfânta le-am adus, să le pun acolo, la ea. Îmi place să vin, să mă închin, să mă rog la Ea şi mă simt bine după aceea. Nu pot să stau acasă dacă nu vin acum”, a spus Elena Ungureanu. Aceasta a fost completată de sora ei. Femeia spune că tot ce îşi doreşte este ca Sfânta Parascheva să ne ocrotească şi să ne păzească, mai ales în aceste momente grele.

„Venim să ne rugăm, să ne întâlnim cu Iisus Hristos, să ne întâlnim cu Sfânta Cuvioasa, că ne ocroteşte, ne apără şi ne păzeşte pe toţi. Ne simţim cu totul altfel, mai bine, mai puternici. Să fie linişte şi pace, să nu ne urâm, să nu ne duşmănim”, a spus Maria Ungureanu.

Joi, la Mitropolie, oamenii suferinzi îi cereau ajutorul Sfintei Parascheva. Mulţi în scaune cu rotile au făcut eforturi, uneori supraomeneşti, pentru a putea ajunge la Racla. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu ajutorul prietenilor, am ajuns şi în acest an. I-am cerut Sfintei să ajungem cu bine, să ne întoarcem cu bine, să reuşim. Speranţa şi nădejdea în Cuvioasa mă fac să revin an de an. Altfel nu am putea îndura atâta durere, atâta suferinţă, dar Mântuitorul şi toţi sfinţii ne ajută”, a spus Ion Avasiloaie, un bărbat în scaun cu rotile, ajuns din judeţ până la Iaşi.

Pregătiri pentru slujba de vineri

Vineri, 14 octombrie, va fi punctul culminant al celei mai mari sărbători ortodoxe, Sf. Parascheva. Astfel, dimineață, în fața Mitropoliei, pe o scenă special amenajată va avea loc Slujba Sfintei Liturghii (de la ora 10), oficiată de IPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei și Bucovinei, alături de alți ierarhi din toată țara care vor fi invitați la acest eveniment. Este slujba de hram, care marchează sărbătorirea zilei în care este celebrată Sfânta Parascheva.
Scena a fost pregătită de joi, fiind împodobită cu mii de crizanteme albe și roșii, aranjate specific de angajații de la Servicii Publice Iași.

Joi, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a ieşit în persoană pentru a verifica mersul lucrărilor la scena amenajată pentru oficierea slujbei de vineri. Asaltat de pelerinii veniţi din toată ţara, mitropolitul i-a binecuvântat pe toţi cei care i-au ieşit în cale.

Vineri, zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi la slujba de hram, oficiată de un sobor de preoţi din ţară şi din străinătate. „Nădăjduim ca Iaşiul să fie gazdă bună, ca oamenii să vină aici şi să se odihnească o clipă în faţa raclei Sfintei Parascheva. Şi apoi, cu mai multă nădejde în Dumnezeu, cu mai multă putere lăuntrică, să se întoarcă la casele lor şi să transmită ceea ce au trăit aici, la Iaşi, adică Domnul este dulce şi bun şi se cuvine a-l cunoaşte cât mai mulţi”, a spus IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe pelerini să fie atenţi la bagaje, mai ales că toate străzile oraşului sunt extrem de aglomerate. „Având în vedere sărbătoarea care este, Sfânta Parascheva, este o perioadă foarte aglomerată şi se întâmplă multe nenorociri”, îi avertizează oamenii legii pe pelerini.

Sarmale pregătite pentru pelerini

Pentru pelerini, gospodinele pregătesc în acest an 85 de mii de sărmăluţe de post, dar şi cu carne. Cu 150 de kg de ciuperci, 250 de kg de ceapă, 80 de kg de orez pi 50 de l de ulei, joi au fost fierte cele mai gustoase sărmăluţe la ceaun. „Şi compoziţia este minunată şi varza bună şi tot. Durează vreo oră şi jumătate până să înceapă să fiarbă şi apoi încă o oră, o oră şi un pic fiertul. Le facem cu drag, să ne ţină Dumnezeu să mai facem încă ani buni încolo. Pentru cei care vin, săracii, stau în frig pelerinii noştri, pentru Sfânta, care ne ocroteşte şi cu mare drag venim aici”, a spus una dintre zecile de bucătărese care ajută la prepararea zecilor de mii de sarmale.

Peste 145.000 de pelerini s-au închinat

Pelerinajul a început sâmbăta trecută. De la debutul acestuia până joi noapte, peste 145.000 de oameni au trecut pe sub baldachinul cu flori. Rândul a început să se mărească de joi dimineață, iar pe drumul pelerinilor au fost amplasate deja ecrane pe care va fi difuzată slujba de mâine. Joi, la miezul nopții, jandarmii estimau un număr de 12.500 de pelerini aflați pe culoarul spre Mitropolie.

154 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor ameţeli, dureri abdominale ori crize de hipertensiune arterială şi hipoglicemie. Zece pelerini au fost transportaţi la spital.
Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne afară până sâmbătă. Dacă numărul de pelerini va fi mare în ultima zi a pelerinajului, aşezarea Sfintelor Moaşte în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până când procesiunea va putea fi organizată în interior, anunţă reprezentații Bisericii.

 

Pelerini
Pelerini

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...