spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăProcesiune cu zeci de mii de oameni cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva...

Procesiune cu zeci de mii de oameni cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva (video)

Aproximativ 20.000 de credincioşi, printre care şi sute de botoşăneni, au participat duminică seara la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe străzile din centrul Iaşiului.

La procesiune au participat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Aceştia au fost însoţiţi de 200 de preoți de la parohiile din județul Iași și aproximativ 200 de călugări și maici de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor.

Racla în care sunt așezate moaștele Sf Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cântărește peste 290 de kg și este făcută din lemn de chiparos, învelită în aur și argint. Ceremonia religioasă a durat o oră, iar racla a fost adusă înapoi pe baldachin.

În procesiune a fost purtată şi racla cu moaştele Sf. Paisie- un sfânt născut în urmă cu 300 de ani, în Ucraina, care a fost adusă vineri seara la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la Mănăstirea Neamţ.

„Sperăm ca zilele următoare, Iașul să fie gazdă binecuvântată”

„Ne bucurăm pentru cei mulți, ne bucurăm pentru cei puțini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu și găsesc în sfinții lui reazăm și putere pentru a depăși obstacolele care sunt și în viața noastră, și în viața țării, și în fața lumii. Sperăm ca zilele următoare, Iașul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul. Iar pentru ziua de vineri nădejdea este mea la Dumnezeu că va fi totul cu pace și cu liniște, ca oamenii care vin din alte părți ale Moldovei sau ale țării, să se bucure de o clipă de răgaz duhovnicesc„, a spus ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Peste 50.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaşte

Potrivit organizatorilor, de sâmbătă dimineaţa de la ora 06.00 şi până duminică seara la ora 18.00, pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva au trecut aproximativ 53.100 pelerini. Alţi 1.100 stăteau, duminică seara, la rând pe culoarul special amenajat pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei.

Apogeul sărbătorii va fi pe 14 octombrie, când se celebrează hramul Sf. Parascheva. În acest an, la Iași sunt așteptați peste 300 de mii de pelerini, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor fiind 13-14 octombrie.

Culoar unic de acces

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – Blvd. Regele Ferdinand I al României (fosta Splaiul Bahlui Mal Stâng).

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Recomandări de la Jandarmi

– manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine.

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgență și a UPU Iași.

Recomandări de la cadrele medicale

-perioada care precede călătoria la Iași trebuie să fie una de odihnă și alimentație echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide și vitamine obținute din fructe și legume.

Pentru cei care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conține alimente neperisabile și să nu uite să consume lichide. Cei care iau tratament pentru boli cronice să nu uite medicația acasă și să respecte administrarea acestora. Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecție.

-fiecare să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă și o pelerină de ploaia sau o umbrelă. Confortul termic, alimentația și hidratarea ajută organismul să facă fața oboselii care cu siguranță se acumulează după călătorie și apoi pelerinaj.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...