joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMinisterul Sănătăţii a făcut pact cu Patriarhia. Protocolul a fost semnat de...

Ministerul Sănătăţii a făcut pact cu Patriarhia. Protocolul a fost semnat de Preafericitul Daniel şi Alexandru Rafila

Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii au semnat marţi, un protocol privind desfăşurarea activităţilor de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii.

Cele două instituţii sunt reprezentate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Protocolul semnat marţi le completează pe cele semnate în 1995 şi 2008. Scopul acestuia este reglementarea activităţii de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă din unităţile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. De asemenea vizează colaborarea dintre cele două instituţii în domeniul asistenţei medicale integrate cu domeniul asistenţei sociale şi religioase.

Cele două instituţii se angajează să promoveze:

  • adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin educaţie pentru sănătate şi educaţie religioasă;
  • evitarea consumului de produse care dăunează sănătăţii: tutun, alcool, droguri, alimente şi băuturi care au un impact negativ asupra sănătăţii etc.;
  • educarea şi sprijinirea familiei în conştientizarea rolului important al copilului în sănătatea familiei şi a societăţii;
  • îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală primară prin creşterea gradului de conştientizare privind importanţa prezentării la medic pentru consultaţie de la primele simptome de boală şi la consultaţii periodice preventive.

Protocolul  anexat a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani.

Post nou înfiinţat la Ministerul Sănătăţii

Potrivit news.ro, întrucât numărul preoţilor ortodocşi care activează în unităţi sanitare, în acest moment, depăşeşte 250, cele două instituţii au hotărât să facă demersuri comune pentru înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a unui post de responsabil cu activitatea de asistenţă religioasă.

Misiunea şi atribuţiile preotului de spital sunt următoarele:

-Săvârşeşte serviciile religioase conform programului aprobat de eparhia respectivă, cu acordul conducerii unităţii sanitare în cauză.

-Vizitează cu regularitate bolnavii din unitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

-Întreţine convorbiri duhovniceşti cu bolnavii şi cu membrii familiilor acestora.

-Asigură servicii religioase în cazurile de urgenţă şi administrează Sfintele Taine şi ierurgii cu respectarea prevederilor Bisericii Ortodoxe Române.

-Cultivă şi păstrează o atmosferă religioasă echilibrată, evitând prozelitismul de orice fel şi sprijinind, la cerere, pe cei de altă confesiune în sensul primirii asistenţei religioase din partea cultului de care aparţin.

-Acordă asistenţă religioasă salariaţilor unităţilor sanitare, la solicitarea acestora;

-Săvârşeşte slujbe speciale: înmormântarea decedaţilor abandonaţi sau fără familie, botezul copiilor în pericol de moarte sau la cererea părinţilor ş.a.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...