sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăLocal BTMinisterul Sănătăţii a făcut pact cu Patriarhia. Protocolul a fost semnat de...

Ministerul Sănătăţii a făcut pact cu Patriarhia. Protocolul a fost semnat de Preafericitul Daniel şi Alexandru Rafila

Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii au semnat marţi, un protocol privind desfăşurarea activităţilor de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii.

Cele două instituţii sunt reprezentate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Protocolul semnat marţi le completează pe cele semnate în 1995 şi 2008. Scopul acestuia este reglementarea activităţii de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă din unităţile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. De asemenea vizează colaborarea dintre cele două instituţii în domeniul asistenţei medicale integrate cu domeniul asistenţei sociale şi religioase.

Cele două instituţii se angajează să promoveze:

  • adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin educaţie pentru sănătate şi educaţie religioasă;
  • evitarea consumului de produse care dăunează sănătăţii: tutun, alcool, droguri, alimente şi băuturi care au un impact negativ asupra sănătăţii etc.;
  • educarea şi sprijinirea familiei în conştientizarea rolului important al copilului în sănătatea familiei şi a societăţii;
  • îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală primară prin creşterea gradului de conştientizare privind importanţa prezentării la medic pentru consultaţie de la primele simptome de boală şi la consultaţii periodice preventive.

Protocolul  anexat a fost încheiat pentru o perioadă de 10 ani.

Post nou înfiinţat la Ministerul Sănătăţii

Potrivit news.ro, întrucât numărul preoţilor ortodocşi care activează în unităţi sanitare, în acest moment, depăşeşte 250, cele două instituţii au hotărât să facă demersuri comune pentru înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a unui post de responsabil cu activitatea de asistenţă religioasă.

Misiunea şi atribuţiile preotului de spital sunt următoarele:

-Săvârşeşte serviciile religioase conform programului aprobat de eparhia respectivă, cu acordul conducerii unităţii sanitare în cauză.

-Vizitează cu regularitate bolnavii din unitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

-Întreţine convorbiri duhovniceşti cu bolnavii şi cu membrii familiilor acestora.

-Asigură servicii religioase în cazurile de urgenţă şi administrează Sfintele Taine şi ierurgii cu respectarea prevederilor Bisericii Ortodoxe Române.

-Cultivă şi păstrează o atmosferă religioasă echilibrată, evitând prozelitismul de orice fel şi sprijinind, la cerere, pe cei de altă confesiune în sensul primirii asistenţei religioase din partea cultului de care aparţin.

-Acordă asistenţă religioasă salariaţilor unităţilor sanitare, la solicitarea acestora;

-Săvârşeşte slujbe speciale: înmormântarea decedaţilor abandonaţi sau fără familie, botezul copiilor în pericol de moarte sau la cererea părinţilor ş.a.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
18.8 °
15.5 °
94 %
2.2kmh
35 %
sâm
32 °
Dum
27 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei să ai o scuză când te întreabă poliţia de ce ai parcat neregulamentar, poţi să spui că ai dat maşina la gunoi.

EDITORIAL

Așteptată cu mare interes de către botoșăneni, prima întâlnire de lucru dintre Doina Federovici și Valeriu Iftime a debutat cu felicitări reciproce, pricinuite de...

EPIGRAMA ZILEI

În week-end, la o agapă, A schițat o lege bună : Măcar o dată pe lună Să consume lumea ... apă !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...