duminică, mai 11, 2025
AcasăLocal BTA murit unul dintre cei mai mari artiști botoșăneni

A murit unul dintre cei mai mari artiști botoșăneni

Unul dintre cei mai apreciați artiști din județul Botoșani a decedat, la vârsta de 75 de ani. 

Aurelian Antal a fost unul dintre cei mai titraţi artişti botoşăneni, reprezentând o adevărată emblemă a Dorohoiului, oraş în care a trăit și creat peste trei decenii. “A fost un om minunat, cu multe realizări în domeniul artistic, creatorul unei tehnici de pictură unice în lume, declarat cetățean de onoare al Dorohoiului. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei și celor care l-au iubit!”, este una dintre postările din mediul online.

După ce, ani la rând, a realizat sute de tablouri în ulei, în anul 1973 a descoperit o tehnică revoluţionară, care avea să-i schimbe, cu totul, destinul artistic: este vorba de tehnica pe care a numit-o ANTSOL (ANT de la Antal, SOL de la solvenţii organici şi reactivii chimici pe care-i foloseşte în realizarea lucrărilor).
Este vorba despre lucrări realizate pe foiţe de metal (foiţe de aur, de argint, de cupru, de platină etc.), peste care Aurelian Antal aplica reactivi chimici şi solvenţi organici, creând, culorile, prin intermediul reacţiilor chimice adiacente.

Dintre premiile şi medaliile cu care a fost recompensat, de-a lungul anilor, pentru activitatea şi performanţele sale,sunt: medalia de aur, la Leipzig, pentru cel mai deosebit set ceramic de cafea, medalia de excelenţă pentru design ambiental, la Bruxelles (1978); premiile I, pe ţară, la concursurile de creaţie industrială în domeniul ceramicii fine, între anii 1980-1988; medalia de bronz, pentru grafică, în anul 1992; premiul “Talerul de argint” în cadrul “Salonului de Toamnă” de la Cholet, în Franţa (1993); nominalizarea juriului din Cholet pentru noutate, în domeniul artelor plastice, datorită interpretării muzicale prin sculptură (1996); premiul I “Extraordinary”, obţinut la Madrid, în Spania (2005); premiul “Eminescu” şi medalia “Teiul de Argint” a Editurii Geea, pentru activitate în domeniul artelor vizuale (Botoşani, 2006).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
6.7 ° C
8.8 °
6.7 °
80 %
2kmh
69 %
D
7 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
J
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vizitatori la muzeu or să fie puțini, așa că bicicliștii nu încurcă. Sau poate se pune semafor inteligent.

EDITORIAL

Așa cum probabil mulți dintre dumneavoastră și-au dat seama, scrierea de azi nu are în comun cu producția cinematografică de comedie din 2022 nimic...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...