spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTFalsurile de la frontieră au consecințe grave. Cetățean moldovean trimis la pușcărie...

Falsurile de la frontieră au consecințe grave. Cetățean moldovean trimis la pușcărie pentru trei infracțiuni

Un cetățean moldovean care a încercat să treacă frontiera cu un permis de conducere fals riscă să ajungă în pușcărie.

Acuzat de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis, bărbatul a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani la 10 luni închisoare în regim de detenție. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În vârstă de 35 de ani, Igor Șișcanu s-a prezentat pe 13 ianuarie 2021 în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca cu intenția de a intra în România, la volanul unui autoturism Toyota înmatriculat în Cehia. Când i s-au cerut documentele, el a prezentat și un permis de conducere cu însemnele autorităților din Republica Moldova, având imprimată fotografia sa. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea acestuia, polițiștii de frontieră au efectuat mai multe verificări și au stabilit faptul că permisul de conducere este de fapt un fals.

Permis fals pentru a se de plasa mai ușor la serviciu

În timpul anchetei, bărbatul a povestit totul cu o sinceritate debordantă că în martie 2020, aflându-se la muncă în construcţii, în Praga (Cehia) a considerat că ar fi mai uşor să se deplaseze la serviciu dacă ar avea permis de conducere. A intrat pe „Facebook” unde a văzut un anunţ al unei persoane pe care nu o cunoaşte, ce oferea permise de conducere, având în anunţ un număr de telefon. A luat legătura telefonic cu persoana respectivă şi a stabilit să plătească suma de 350 euro pentru a obţine permisul de conducere.

A doua zi a făcut mai multe fotografii pe care le-a trimis prin aplicaţia „Viber” persoanei respective, apoi au stabilit de comun acord să dea suma de bani unei persoane în gara din Praga, iar această persoană va înainta suma de 350 euro persoanei care se ocupa de confecţionarea permisului de conducere.

Permis finalizat într-o săptămână

După aproximativ o săptămână a fost contactat de persona ce de ocupa de confecţionarea permisul de conducere, spunându-i că permisul este gata şi îi va fi înmânat în aceeaşi gară din Praga de către o persoană care va sosi cu un autocar, primind în acelaşi timp şi o fotografie cu permisul de conducere tot prin aplicaţia „Viber”. La începutul lunii aprilie 2020 s-au materializat toate cele stabilite la telefon, în sensul că a primit fizic permisul de conducere contrafăcut. Uluitor este că atunci când a fost întrebat, bărbatul a recunoscut că știa că permisul este un fals, dar a avut nevoie de acesta pentru a se putea deplasa mai uşor de la domiciliu la locul de muncă.

„Menţionez că am o situaţie materială precară în Republica Moldova şi mă deplasez în Cehia pentru a lucra în construcţii unde îmi este necesar un permis de conducere”, a afirmat Igor Șișcanu în fața anchetatorilor.

Dosar penal întocmit de polițiști

Dosarul penal întocmit pe numele lui a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Botoșani, iar aici bărbatul a recunoscut din nou totul, solicitând să fie judecat în formulă simplificată. Totuși, magistrații nu au putut trece cu vederea șirul de infracțiuni comise.

„Față de pluralitatea de infracțiuni, instanța apreciază că pentru îndreptarea inculpatului și responsabilizarea acestuia, în raport cu normele de drept și regulile de conviețuire socială, este necesar ca instanţa să se orienteze către pedeapsa închisorii.

Având în vedere atitudinea sinceră a inculpatului, precum şi faptul că prin săvârşirea celor trei fapte nu s-au produs evenimente cu victime umane sau pagube materiale în dauna altor persoane, instanţa se va orienta către minimul pedepselor prevăzute de lege şi va stabili pedepse egale cu minimul prevăzut de lege după reducerea efectuată potrivit Codului de procedură penală”, au arătat judecătorii în motivarea sentinței. Hotărârea a fost pronunțată miercuri, pe 28 decembrie a.c. și poate fi atacată cu apel.

Primul caz după respingerea candidaturii României în Spațiul Schengen

Este primul caz de acest gen din instanțele botoșănene după ce candidatura României la aderarea în Spațiul Schengen a fost respinsă în urma opoziției Austriei, care a acuzat statul român că nu a luat măsuri pentru reducerea numărului de migranți care ajung în spațiul comunitar. Cum Republica Moldova nu face parte nici din Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni riscă să se aleagă cu sancțiuni dure dacă nu respectă legislația comunitară.

În ultimii ani, după ce României i s-a impus să respecte o serie de măsuri prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, polițiștii de frontieră au început să facă controale mult mai stricte la frontiera cu Republica Moldova și au scos la iveală o sumedenie de acte false folosite de cetățenii moldoveni care plecau sau se întorceau din statele UE, de la cărți de identitate, permise de conducere și vize de intrare în diferite state. Iar falsurile găsite atunci încep să aibă consecințe dintre cele mai grave.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...