joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAnchetă a Parchetului European într-o comună din județ. Presupusul prejudiciu depășește 100.000...

Anchetă a Parchetului European într-o comună din județ. Presupusul prejudiciu depășește 100.000 de euro

Anchetă a Parchetului European într-o comună din județ. Asta după ce o firmă italiană care a asfaltat un drum a ajuns să fie bănuită de înșelăciune, după o lucrare cu cântec.

Presupusul prejudiciu depășește 100.000 de euro, iar investigațiile au pornit de la o sesizare făcută chiar de primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț. Acesta susține că reclamația a fost formulată după ce s-ar fi descoperit că societatea ar fi folosit mai puțin material decât apărea în documente.

Scandal pornit în 2021

Scandalul a izbucnit în 2021, după ce administrația locală de la Ibănești a anunțat că proiectul „Modernizare drumuri de interes local în localitățile Ibănești și Dumbrăvița”, a fost finalizat. Procedura de recepție la terminarea lucrărilor a fost realizată pe 15 ianuarie 2021, în cadrul proiectului fiind asfaltate mai multe drumuri de interes local în localitățile Ibănești și Dumbrăvița, pe o lungime totală de 4,715 km.

Pe lângă asfalt au fost realizate rigole betonate, marcaje rutiere specifice și s-au montat 50 de indicatoare rutiere, fiind amenajate toate drumurile laterale cu care se intersectează drumul asfaltat. La procedura de recepție au participat reprezentantul Inspectoratului Județean în Construcții, specialiști în domeniul construcțiilor de drumuri, reprezentanții beneficiarului, ai constructorului, al proiectului lucrărilor și dirigintele de șantier, conform cu prevederile legale, obiectivul fiind finanțat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) dar și de comuna Ibănești prin bugetul local.

Nereguli suspectate de AFIR

Investiția a costat în total 5,3 milioane de lei, din care construcții și montaj aproape 5 milioane de lei. Semnele de întrebare au apărut în momentul în care s-a văzut că valoarea lucrărilor a fost mai mică decât se estimase inițial, asta raportat la costul unui kilometru de drum asfaltat. Așa se face că cei de la AFIR a refuzat să mai plătească ultima tranșă de bani, considerând că este ceva suspect la mijloc.

„În documente totul era în regulă pentru că lucrarea bătea cu proiectul, cu toate constatările făcute în teren de dirigintele de șantier și cu situațiile de lucrări, inclusiv cu facturile prezentate la decontare”, spune primarul Romică Magopeț.

În schimb, materialele folosite de firmă nu se mai regăseau și în documentele societății. Atunci, cei din cadrul primăriei au solicitat restituirea banilor care figurau ca fiind achitați în plus, la mijloc fiind vorba de suma de 497.463,80 lei. Doar că reprezentanții firmei italiene au invocat că atât timp cât drumul din documente există, suma cu pricina ar reprezenta profitul lor și prin urmare nu au de ce să restituie.

În documente apăreau lucrări care nu erau efectuate de firmă

A urmat mai apoi acțiunea deschisă în instanță împotriva reprezentanței din România a firmei italiene, care are sediul la Iași, dar și plângerea penală. Sesizarea a ajuns ajuns la Parchetul European întrucât o parte dintre infracțiunile investigate în trecut de Direcția Națională Anticorupție, cum ar fi utilizarea de date sau documente false sau inexacte cu scopul de a prejudicia bugetul Uniunii Europene, au fost preluate de noua structură europeană condusă de Codruța Kovesi.

Iar dacă procesul deschis la Tribunalul Botoșani este încă pe rolul instanței, reprezentanții Parchetului European au venit astăzi cu o serie de precizări.

„Potrivit anchetei, societatea, prin intermediul a trei dintre reprezentanții legali și a supraveghetorilor săi, a susținut în mod fals că lucrările efectuate pe o porțiune de drum au depășit cele stabilite în contractul încheiat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și comuna Ibănești. Și anume din punct de vedere al calității și cantității lucrărilor prestate. În special, antreprenorul a susținut că a construit straturi de fundație cu o lățime de 7 metri, în loc de cei 5 metri construiți efectiv, și de 5,5 metri pentru straturile de asfalt, în loc de cei 4 metri actuali”, au arătat reprezentanții Parchetului European prin intermediul unui comunicat de presă emis în cursul zilei de astăzi. Altfel spus, în documente ar fi fost menționate lucrări pe care firma italiană nu le-ar fi executat în realitate.

Cei din firmă dau vina pe administraţia locală

Cert este că indiferent că a existat sau nu o greșeală încă din proiectare, bătălia se va da pe atribuțiile legale. Asta pentru că firma italiană a invocat deja că eroarea ar fi de fapt în cadrul celor din administrației locale, care ar fi decontat ce nu s-a executat sau a acceptat niște situații de lucrări nereale.

Potrivit normelor legale, dirigintele de șantier trebuia să ateste realitatea lucrărilor, iar beneficiarul trebuia să verifice dacă lucrările au fost într-adevăr realizate. Prin urmare, nu este exclus ca răspunderea pentru cele întâmplate să fie împărțită între toți actorii acestei posibile fraude.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...