marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTLucrări în grafic la Teatrul „Eminescu”

Lucrări în grafic la Teatrul „Eminescu”

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a inspectat în cursul zilei de astăzi, șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul „Mihai Eminescu” pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora.

Potrivit constructorilor, lucrările sunt în grafic. Astfel: – s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior!
-la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari!
-cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite!
-instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate!
-se lucrează la restul acoperișului!
-se lucrează intens la refacerea sălii de spectacole ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2023.

„Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată

Lucrările sunt realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.

Prețul de adjudecare a licitației a fost de 42,9 milioane lei, faţă de 47,5 milioane lei cât estimase Primăria Botoşani.

Ce presupun lucrările

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:

  • consolidarea structurii clădirii monument istoric;
  • refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
  • realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;

Valoarea lucrărilor s-a triplat

Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.

A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...