spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTBugetul CJ secătuit de cheltuielile de funcționare (video)

Bugetul CJ secătuit de cheltuielile de funcționare (video)

Consilierii județeni au aprobat astăzi bugetul pe 2023 propus de administrația județului, însă, cel puțin în varianta adoptată în plen, cei mai mulți bani vor pleca spre funcționare. Mai exact, pe salarii, servicii și alte cheltuieli. În schimb, la capitolul Dezvoltare, adică pentru investiții, banii vor fi mai puțini decât anul trecut. Asta pentru că, susține președintele CJ Botoșani Doina Federovici, în proiectul de buget nu au fost prinse multe investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Cauza ar fi decalajul dintre data realizării proiectului de buget și semnarea contractelor de finanțare pe investițiile realizate prin cele două programe de dezvoltare la nivel național.

Buget mai mic decât cel din 2022

Concret, CJ se bazează pe o serie de venituri de 395.966.000 lei, iar la cheltuieli a fost prevăzută suma de 432.694.000 lei, diferența de 36.728.000 lei urmând să fie acoperită din excedentul bugetar de anul trecut. Prin urmare, CJ mizează pe un buget de peste 80 de milioane de euro, cu aproape 10 milioane de euro mai mic decât cel estimat la începutul anului trecut. Cauza ar fi, susține Doina Federovici, sumele mai mici venite de la bugetul central pentru echilibrare, dar și finalizarea unor investiții începute anii trecuți și care se apropie acum de recepția lucrărilor.

„În cursul anului vom mai atrage și alte fonduri pentru dezvoltare, atât din surse europene, cât și din surse guvernamentale. În ultimele zile au fost semnate deja contracte de finanțare de aproximativ 5 milioane de euro, adică vorbim de 25 de milioane de lei, prin PNRR, și de 10 milioane de euro, adică 50 de milioane de lei, pentru modernizarea a două din cele cinci drumuri județene de piatră care au fost prinse în Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>.

Aceste sume, care nu au fost prinse inițial, se vor regăsi în buget la prima rectificare. Doar cu aceste sume vom depăși bugetul alocat capitolului de dezvoltare pe anul trecut și ne vom apropia de execuția bugetară a acestui capitol pe 2022. De asemenea, mai avem depuse pentru finanțare proiecte pe PNRR și din fonduri guvernamentale pe care le vom semna pe parcursul acestui an și care vor ridica nivelul veniturilor la capitolul dezvoltare. Aici facem și o precizare – aceste sume nu vor putea fi puse în operă în totalitate pe parcursul acestui an pentru că vor urma procedurile de achiziție publică, iar lucrările de execuție sunt prevăzute pe doi sau chiar trei ani”, a spus Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Bugetul județului Botoșani cât o treime din cel al județului Bihor

Comparativ, însă, cu județul Bihor, care în ultimii ani a devenit un etalon în ce privește administrația județeană, Botoșaniul e mult inferior.

Astfel, județul Bihor și-a propus anul acesta un buget de peste de peste 1,32 miliarde lei, adică de vreo trei ori mai mult decât a prevăzut CJ Botoșani. Iar diferențele se văd la toate capitolele, mai ales la ceea ce înseamnă Dezvoltare. Aici, de exemplu, CJ Bihor a prevăzut ca 72% din întregul buget, adică peste 953 milioane lei, să plece spre investiții, asta însemnând aproape 200 de milioane de euro. În schimb, CJ Botoșani mizează acum pe numai 185.011.000 de lei. La secțiunea de funcționare, Bihorul va cheltui 367.000.000 de lei, iar CJ Botoșani 247.683.000 de lei.

Aici, cifrele sunt oarecum comparabile, dacă ținem cont de mărimea județelor. Doar că atunci când se face raportul sumelor de funcționare din bugetul total se văd clar diferențele din politica administrativă. Astfel, dacă la Bihor cheltuielile de funcționare înseamnă doar 28% din întregul buget, la Botoșani acest capitol înseamnă 57,24% din banii adunați de CJ, adică mai bine de jumătate din total buget. Altfel spus, funcționarii din Bihor sunt mai eficienți decât cei de la Botoșani atunci când vine vorba de atras banii pentru investiții.

Investițiile CJ se duc în principal spre drumuri

Și dacă tot veni vorba de investiții, iată pe ce se vor duce banii de la CJ. Astfel, 142.882.000 lei vor merge pentru drumuri, 9.840.000 lei pentru sănătate, 1.282.000 lei cultură, 15.504.000 lei asistența socială și 10.301.000 lei pentru servicii și dezvoltare publică, iar diferența la alte capitole.

Concret, este vorba de finalizarea drumului strategic, care are un grad de execuție de aproximativ 80%, și de drumurile din PNDL 2, realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean plus achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean „Mavromati”. În domeniul cultură vor fi finanțate proiectele lansate în trecut, cele mai importante fiind legate de Muzeul Județean de Istorie și Memorialul Ipotești. Lista este completată de proiectele și programele derulate de Direcția Generală de Asistență și Protecția Drepturilor Copilului.

Cheltuielile de personal reprezintă 25 % din bugetul CJ

În schimb, la secțiunea de funcționare, cheltuieli de personal vor reprezenta 108.799.000 lei, cheltuieli cu bunuri și servicii au fost estimate la 66.172.000 lei, iar achizițiile de bunuri și materiale, adică cheltuieli de capital – 20.097.000 lei, restul banilor plecând pe diverse alte capitole.

Deși în trecut aceste proiecții bugetare stârneau mai multe discuții, mai ales legate de modul de împărțire a banilor și de sumele atrase, în ședința de astăzi a CJ singura intervenție a venit din partea liberalului Viorel Iliuță, care a cerut o serie de clarificări cu privire la bugetul Direcției Județene de Drumuri și Poduri.

Asta pentru că la drumul mănăstirilor, care va fi recepționat anul acesta, se strecuraseră câteva greșeli de redactare în sensul că acesta figura ca fiind finanțat în proporție de 0%, deși este aproape gata. Prin urmare, bugetul propus de executiv a fost adoptat la final cu unanimitate de voturi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...