vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAsaltul pacienţilor la Urgenţe ia proporţii

Asaltul pacienţilor la Urgenţe ia proporţii

Sistemul sanitar tot mai deficitar se observă cel mai bine la Urgențe. Zeci de mii de botoşăneni au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) în 2022.

Peste 82.000 de prezentări, faţă de 65.000 în 2021, şi aproape dublu faţă de 2020. Dovada că unii văd UPU ca pe o policlinică este şi numărul mic de internări din UPU, doar 15.000.

Deşi mulţi au spus că în timpul pandemiei pacienţii au evitat să meargă la spital, aceştia nu doar că nu au ezitat, ci au mers chiar în număr tot mai mare de la un an la altul. Astfel, în 2022, în cadrul UPU au fost 55.480 de prezentări, cu 5.000 mai multe decât în anul precedent. În acelaşi timp, în cadrul CPU Pediatrie au fost 27.182 de prezentări în cele 12 luni, cu 12.000 mai multe. În total, 82.500 de prezentări au fost înregistrate la Urgențe adulţi şi copii în 2022. Cu un an înainte, totalul prezentărilor a fost de doar 65.000.

Creştere semnificativă faţă de anii trecuţi

Creşterea este una semnificativă, având în vedere că în anul 2020 au ajuns la Urgenţe nici 45.000 de cazuri, în timp ce în 2019 au fost 63.000 de prezentări. Conform statisticilor, cele mai puţine prezentări au fost în lunile aprilie-mai, spre iunie, când au scăzut drastic prezentările şi ajungeau la Urgenţe doar pacienţii cu afecţiuni grave, botoşănenii bucurându-se mai mult de perioada concediilor faţă de anul precedent.

Dacă în toate judeţele vecine există spitale municipale foarte bine dezvoltate şi dotate, care pot prelua oricând o mare parte din pacienţii de la Spitalul Judeţean, acest lucru este aproape imposibil la Botoşani.

Spitalul Dorohoi este singura unitate dotată cu aparatură şi care are specialişti, în afară de Județean. Faptul că medicina de familie şi ambulatoriile nu lucrează la capacitatea la care ar trebui este dovedită de numărul mare de cazuri din Urgențe.

Bolnavi închipuiţi la Urgenţe

Medicii recunosc şi că multe dintre cazurile care ajung la UPU nu au nicio tangenţă cu urgenţele medico-chirurgicale. Astfel, au reapărut pacienţii care aglomerau de obicei serviciul şi ocupau din timpul şi resursele personalului medical. Drept dovadă pentru acest fapt stau şi internările prin Urgențe. Astfel, din cele 82,662 de prezentări, doar 15.778 de cazuri au fost şi internate.

„Automat, anumite cazuri precum atacuri de panică, dureri de degete, unghie încarnată, o bubiţă pe nas, m-a pişcat ţânţarul de obraz, m-am certat cu prietenul, acele aşa-zise tentative de suicid, toate acestea au crescut ca număr de prezentări. În 2022 nu au mai fost acele restricţii impuse de pandemie din anul 2020. Diferenţa se regăseşte şi în aceste cazuri, care de fapt nu erau cazuri de urgenţă. Foarte multe cazuri care se prezintă la noi sunt rezolvate de colegii noştri din UPU şi trimişi acasă cu recomandări. Deci sunt cazuri ce ar putea fi rezolvate în ambulator”, a explicat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Guraliuc, şeful UPU-SMURD Botoşani.

Tendinţa se menţine totuși în creștere şi în acest an. În luna ianuarie 2023 au trecut pragul Urgenţelor deja peste 5.000 de pacienți cu diverse afecţiuni.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...