spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăPrima PaginăMedici suprasolicitaţi cu urgenţe închipuite (video)

Medici suprasolicitaţi cu urgenţe închipuite (video)

♦ După o perioadă în care s-au speriat de pandemie şi au evitat spitalul botoşănenii revin la vechile obiceiuri şi au luat din nou cu asalt Unitatea de Primiri Urgenţe cu probleme care ar putea fi rezolvate la medicul de familie sau în Policlinică

La mai bine de un an de la debutul pandemiei în judeţ cadrele medicale din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Botoșani sunt suprasolicitate. Una dintre principalele cauze ale aceste situaţii este adresabilitatea ridicată și faptul că numărul medicilor este la jumătate faţă de cel prevăzut în organigrama de funcționare.

„Suntem suprasolicitați. Organigrama pentru medici este cea mai mare problemă. Și asta din cauza faptului că unii au plecat și pentru că specialitatea de medicină de urgență nu este una foarte ușoară, iar unii renunță și se reorientează. La personalul mediu suntem mulțumiți de ceea ce am putut aduce, dar niciodată nu poți folosi o mână de lucru la capacitate maximă, fără câțiva ani de experiență în spate”, a declarat medicul Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD, care a făcut un apel către specialişti spunând că la Botoşani sunt locuri pentru aceştia.

„70% sunt non-urgențe”

O altă problemă acută cu care se confruntă UPU o reprezintă numărul mare de persoane care se prezintă în cadrul unităţii, deşi situaţia lor nu reprezintă o urgenţă. Deşi ar putea cere ajutorul medicului de familie, sau a medicilor din policlinică, mulţi botoşăneni preferă să se prezinte în UPU, crezând că astfel problemele lor vor fi soluţionate mai repede. În medie, într-un interval de 24 de ore, cadrele medicale soluționează 120 de cazuri, însă există și zile de vârf, cu câte 150 de cereri de tratament.

„70% sunt non-urgențe. Practic, după definiție, știți foarte clar că urgența este cea care în momentul respectiv îți pune în pericol viața. Dacă e să tratăm după definiție, acestea sunt foarte puține. (…) Nu putem explica unui pacient ce înseamnă urgența, când pentru el și o durere poate însemna o situație-limită. Nu avem dreptul să refuzăm niciun pacient, ei sunt evaluaţi şi în funcţie de evaluarea pe care noi o facem sunt categorisiţi după coduri şi li se oferă tratament”, a adăugat coordonatorul UPU-SMURD.

Nu de puţine ori cadrele medicale din UPU s-au întâlnit cu cazuri care ilustrează perfect situaţiile în care pacienţii vin fără motiv la Urgenţe. „Am fost un interval de nici două ore în care a venit un accident grav, un infarct şi un accident casnic, tot grav. În triaj erau două persoane, un bărbat şi o femeie, foarte agitaţi, că nu primesc îngrijiri mai repede. Femeia avea o bătătură la talpa piciorului drept, iar bărbatul avea o unghie încarnată”, a spus un asistent din cadrul UPU. Cadrele medicale spun, însă, că durerea este o componentă subiectivă a naturii umane, astfel că un om poate percepe durerea sau afecţiunea lui ca fiind cele mai puternice şi grave din acel moment. Cu toate astea, însă, situaţiile de acest fel sunt tratate în ordinea priorităţilor.

„Urgenţele majore au timpi de aşteptare foarte mici”

Numărul mare de pacienţi care ajung în UPU şi normele impuse de pandemie, care prevăd ca  toţi pacienţii să fie testaţi pentru Covid19, duc şi la timpi mai mari de aşteptare. „În general urgenţele majore au timpi de aşteptare foarte mici, iar ceilalţi pacienţi, care pot să fie monitorizaţi în serviciul de urgenţă, aşteaptă rezultatul testului PCR şi sunt internaţi direct pe secţie”, a declarat medicul Ramona Guraliuc.

Aceasta a precizat că există şi perioade extrem de aglomerate, aşa cum au fost şi ultimele zile, când numărul cazurilor de Covid a crescut. „Serviciul de Urgenţă este singurul care deserveşte testarea PCR a pacienţilor care se prezintă şi care ulterior sunt internaţi. Asta pentru a reuşi să monitorizăm destul de strict posibilitatea infectării în spital sau a reinfectării”, a mai spus coordonatorul UPU-SMURD.

Situaţie îngreunată de lucrările de reabilitare

În această perioadă Unitatea de Primiri Urgenţe trece şi printr-un amplu proces de reabilitare. „Restructurarea şi reconsolidarea acestui serviciu ne pun în mare dificultate pentru că este greu să respecţi nişte circuite cu un număr foarte mare de prezentări. Iar acum va fi şi mai greu aşa că fac un apel la oamenii care de-a lungul timpului au numeroase prezentări la UPU să se gândească dacă într-adevăr urgenţa este una reală sau dacă este o situaţie care poate fi tratată în prespital”, a mai declarat medicul Ramona Guraliuc.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.3 °
89 %
3.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...