joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTIertat de pușcărie, după ce a făcut prăpăd pe străzi. Un polițist...

Iertat de pușcărie, după ce a făcut prăpăd pe străzi. Un polițist care i-a căzut victimă va primi daune morale

Un tânăr care a vandalizat patru mașini, dintre care o mașină de poliție și trei autoturisme, și a atacat un polițist aflat în misiune, a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare. Acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, Laurențiu Florentin Lebădă s-a ales în final cu o pedeapsă destul de blândă și asta pentru că proprietarii mașinilor vandalizate au renunțat la plângerile penale.

În schimb, tânărul a fost obligat de judecători să plătească daune morale în valoare de 6.000 de lei polițistului pe care l-a rănit. Pronunțată vineri (n.r. – 3 februarie) de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă.

Şeful Postului de poliție Curtești a fost prima victimă

Evenimentele s-au petrecut pe 10 august 2022, ziua în amiaza mare, pe una dintre cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani. Atunci, Laurențiu Florentin Lebădă, în vârstă de 26 de ani, a vandalizat, rând pe rând o autospecială de poliție, dar și alte trei trei mașini din municipiu – un autoturism Skoda, un microbuz Mercedes Benz și un Audi.

Prima victimă a fost chiar șeful Postului de poliție Curtești, care se deplasa cu mașina de serviciu către Orășeni pentru a îndeplini anumite acte procedurale. După ce a trecut de magazinul Ovisim situat pe Calea Naţională către benzinăria Rompetrol, a văzut un tânăr necunoscut, agitat, care îi făcea semne să oprească mașina. A oprit autoturismul şi a întredeschis geamul de la șofer pentru a asculta ce problemă are. În acel moment, individul a lovit o singură dată cu pumnul și a făcut țândări geamul de la portiera șoferului. Polițistul a reușit să ridice la timp mâna stângă pentru a se apăra, dar a fost tăiat de un ciob, iar câteva așchii din sticlă l-au nimerit în față.

Femeie atacată pe stradă

În aceeași zi, o femeie care se afla într-un Audi pe Calea Națională, vis-a-vis de supermarketul Ovisim, a observat stradă un individ necunoscut, poziționat în mijlocul străzii, cu spatele la mașina sa, fiind dezbrăcat de la bust în sus.

Femeia a încetinit autoturismul, pentru a-i facilita acestuia traseul, dar a trăit niște momente de groază. Individul s-a oprit, s-a întors și s-a repezit asupra autoturismului său, lovind cu pumnii în parbriz, iar apoi a distrus cu piciorul oglinda retrovizoare stânga.

Geam spart la semafor

A treia mașină distrusă a fost un autoturism Skoda, atacat în intersecția străzilor Calea Națională și Petru Rareș. În interiorul mașinii se afla un cuplu, care aștepa la semafor. Individul s-a apropiat de șofer strigând că „ăla nu e tatăl meu”, iar când bărbatul de la volan i-a spus să îl lase în pace, tânărul a lovit o singură dată cu pumnul în geamul din partea stângă față al autoturismului și l-a distrus.

Atacatorul a plecat mai apoi pe Calea Națională, mergând pe scuarul ce desparte cele două sensuri de mers, după care s-a năpustit pe un microbuz Mercedes aflat în trafic, căruia i-a spart geamul lateral tot cu un pumn. Șoferul a întors imediat mașina, dar a observat că atacatorul era urmărit pe jos de către un polițist care vorbea la telefon și de mai multe persoane.

Fapte comise cu discernământ

Individul a fost prins și imobilizat într-un final de forțele de ordine venite în sprijin. Pus la pământ și încătușat, el a fost transportat la sediul Poliției municipiului Botoșani pentru audieri. Ulterior, tânărul a fost dus la spital, unde a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se că a comis faptele cu discernământ. Totodată, analizele de laborator nu au arătat că el s-ar fi aflat sub influența drogurilor întrucât buletinul de analiză nu a pus în evidenţă cannabis, opiacee, cocaină, amfetamine, metamfetamine, ecstasy sau alte substanțe interzise.

Chiar dacă în ziua cu pricina el a dat dovadă de o violență ieșită în comun, a băgat groaza în oameni și a scandalizat după începerea cercetărilor Laurențiu Florentin Lebădă a regretat cele întâmplate și a plătit daunele către Inspectoratul de Poliție Județean. Trimis în judecată, tânărul a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, judecătorii au fost nevoiți să reducă cu o treime limitele pedepselor.

Victimele au renunţat la plângeri

Cum și proprietarii mașinilor vandalizate au renunțat la plângerile penale, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru distrugere în trei situații și l-a condamnat doar pentru atacul asupra mașinii de poliție. În schimb, cum prejudiciul a fost achitat, condamnarea a fost mică. Așa se explică de ce în final pedeapsa a fost cu suspendare, chiar dacă a fost vorba de trei infracțiuni.

„Privarea acestuia de libertate şi plasarea în mediul penitenciar ar risca însă să prejudicieze şansele de integrare a inculpatului şi ar afecta în mod disproporţionat viitorul său, având în vedere vârsta, faptul că are doi copii minori şi suferă de o afecţiune medicală ce necesită tratament, iar perioada de timp cât acesta s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive a fost suficientă pentru a trezi în conştiinţa inculpatului nevoia de a respecta rigorile legii, de a nu reveni în mediul carceral.

Mai mult decât atât, consideră instanţa că, perioada de timp cât aceasta s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive care i-au restricţionat libertatea (în perioada 10 august – 16 octombrie 2022 a fost arestat preventiv), şi ulterior sub măsura controlului judiciar până la data de 08.12.2022 a avut un ecou însemnat în mintea şi conştiinţa inculpatului, făcându-l să conştientizeze că, o reiterare a comportamentului antisocial, ar avea consecinţa privării de libertate într-un mediu care i-ar spulbera idealurile şi confortul căminului alături de familie”, au motivat judecătorii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...