spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTIertat de pușcărie, după ce a făcut prăpăd pe străzi. Un polițist...

Iertat de pușcărie, după ce a făcut prăpăd pe străzi. Un polițist care i-a căzut victimă va primi daune morale

Un tânăr care a vandalizat patru mașini, dintre care o mașină de poliție și trei autoturisme, și a atacat un polițist aflat în misiune, a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare. Acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, Laurențiu Florentin Lebădă s-a ales în final cu o pedeapsă destul de blândă și asta pentru că proprietarii mașinilor vandalizate au renunțat la plângerile penale.

În schimb, tânărul a fost obligat de judecători să plătească daune morale în valoare de 6.000 de lei polițistului pe care l-a rănit. Pronunțată vineri (n.r. – 3 februarie) de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă.

Şeful Postului de poliție Curtești a fost prima victimă

Evenimentele s-au petrecut pe 10 august 2022, ziua în amiaza mare, pe una dintre cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani. Atunci, Laurențiu Florentin Lebădă, în vârstă de 26 de ani, a vandalizat, rând pe rând o autospecială de poliție, dar și alte trei trei mașini din municipiu – un autoturism Skoda, un microbuz Mercedes Benz și un Audi.

Prima victimă a fost chiar șeful Postului de poliție Curtești, care se deplasa cu mașina de serviciu către Orășeni pentru a îndeplini anumite acte procedurale. După ce a trecut de magazinul Ovisim situat pe Calea Naţională către benzinăria Rompetrol, a văzut un tânăr necunoscut, agitat, care îi făcea semne să oprească mașina. A oprit autoturismul şi a întredeschis geamul de la șofer pentru a asculta ce problemă are. În acel moment, individul a lovit o singură dată cu pumnul și a făcut țândări geamul de la portiera șoferului. Polițistul a reușit să ridice la timp mâna stângă pentru a se apăra, dar a fost tăiat de un ciob, iar câteva așchii din sticlă l-au nimerit în față.

Femeie atacată pe stradă

În aceeași zi, o femeie care se afla într-un Audi pe Calea Națională, vis-a-vis de supermarketul Ovisim, a observat stradă un individ necunoscut, poziționat în mijlocul străzii, cu spatele la mașina sa, fiind dezbrăcat de la bust în sus.

Femeia a încetinit autoturismul, pentru a-i facilita acestuia traseul, dar a trăit niște momente de groază. Individul s-a oprit, s-a întors și s-a repezit asupra autoturismului său, lovind cu pumnii în parbriz, iar apoi a distrus cu piciorul oglinda retrovizoare stânga.

Geam spart la semafor

A treia mașină distrusă a fost un autoturism Skoda, atacat în intersecția străzilor Calea Națională și Petru Rareș. În interiorul mașinii se afla un cuplu, care aștepa la semafor. Individul s-a apropiat de șofer strigând că „ăla nu e tatăl meu”, iar când bărbatul de la volan i-a spus să îl lase în pace, tânărul a lovit o singură dată cu pumnul în geamul din partea stângă față al autoturismului și l-a distrus.

Atacatorul a plecat mai apoi pe Calea Națională, mergând pe scuarul ce desparte cele două sensuri de mers, după care s-a năpustit pe un microbuz Mercedes aflat în trafic, căruia i-a spart geamul lateral tot cu un pumn. Șoferul a întors imediat mașina, dar a observat că atacatorul era urmărit pe jos de către un polițist care vorbea la telefon și de mai multe persoane.

Fapte comise cu discernământ

Individul a fost prins și imobilizat într-un final de forțele de ordine venite în sprijin. Pus la pământ și încătușat, el a fost transportat la sediul Poliției municipiului Botoșani pentru audieri. Ulterior, tânărul a fost dus la spital, unde a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se că a comis faptele cu discernământ. Totodată, analizele de laborator nu au arătat că el s-ar fi aflat sub influența drogurilor întrucât buletinul de analiză nu a pus în evidenţă cannabis, opiacee, cocaină, amfetamine, metamfetamine, ecstasy sau alte substanțe interzise.

Chiar dacă în ziua cu pricina el a dat dovadă de o violență ieșită în comun, a băgat groaza în oameni și a scandalizat după începerea cercetărilor Laurențiu Florentin Lebădă a regretat cele întâmplate și a plătit daunele către Inspectoratul de Poliție Județean. Trimis în judecată, tânărul a recunoscut totul și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, judecătorii au fost nevoiți să reducă cu o treime limitele pedepselor.

Victimele au renunţat la plângeri

Cum și proprietarii mașinilor vandalizate au renunțat la plângerile penale, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru distrugere în trei situații și l-a condamnat doar pentru atacul asupra mașinii de poliție. În schimb, cum prejudiciul a fost achitat, condamnarea a fost mică. Așa se explică de ce în final pedeapsa a fost cu suspendare, chiar dacă a fost vorba de trei infracțiuni.

„Privarea acestuia de libertate şi plasarea în mediul penitenciar ar risca însă să prejudicieze şansele de integrare a inculpatului şi ar afecta în mod disproporţionat viitorul său, având în vedere vârsta, faptul că are doi copii minori şi suferă de o afecţiune medicală ce necesită tratament, iar perioada de timp cât acesta s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive a fost suficientă pentru a trezi în conştiinţa inculpatului nevoia de a respecta rigorile legii, de a nu reveni în mediul carceral.

Mai mult decât atât, consideră instanţa că, perioada de timp cât aceasta s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive care i-au restricţionat libertatea (în perioada 10 august – 16 octombrie 2022 a fost arestat preventiv), şi ulterior sub măsura controlului judiciar până la data de 08.12.2022 a avut un ecou însemnat în mintea şi conştiinţa inculpatului, făcându-l să conştientizeze că, o reiterare a comportamentului antisocial, ar avea consecinţa privării de libertate într-un mediu care i-ar spulbera idealurile şi confortul căminului alături de familie”, au motivat judecătorii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...