marți, mai 13, 2025
AcasăLocal BT33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni

33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni

Astăzi, 12 februarie, se împlinesc 33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), dar se marchează și Ziua limbii materne ruse în țara noastră.

În acest context, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani au marcat această zi. Duminica aceasta de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de aur, după Sfânta Liturghie la hramina, a avea loc o masa festivă oferită de CRLR cu susținerea deputatului Silviu Feodor și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Leontie.

Tot pentru a marca această zi, s-a desfășurat Concursul școlar național intitulat „Istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România”. Această competiție de excelență („Istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România”), organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu CRLR și desfășurată în 2023 pe tema ”Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn la rușii lipoveni din România”, a avut loc în acest an școlar în format online. Elevii participanți din clasa de limbă rusă maternă sunt: Condratova Anna, clasa a -VII- a, Ihorov Daria, clasa a-VII-a, Ecaterina Amos, clasa a – XI- a și Ivanov Vladimir, clasa a – XI -a. Aceștia au fost coordonați de profesor Ana Ihorov.

Despre Comunitatea Rușilor Lipoveni

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) este o asociație cu caracter etnic, social, cultural, caritabil-umanitară, care reunește cetățeni români, cunoscuți sub denumirile de ruși, ruși lipoveni sau lipoveni. CRLR a fost fondată la data de 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscută ulterior ca persoană juridică prin sentința civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 București.

Limbile uzuale în cadrul CRLR sunt limba rusă și limba română. Sigla Comunității este o barcă pe apă, un pescăruș în zbor și un răsărit de soare, cuprinse într-un cerc, iar semnul electoral este o barcă pe apă încadrată într-un cerc.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
10 ° C
10 °
9.4 °
70 %
1.3kmh
48 %
mar
13 °
mie
16 °
J
19 °
vin
11 °
S
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Micii intră la apă exact ca leul în faţa euro. Aviz suveraniştilor.    

EDITORIAL

Sfârșitul primei săptămâni din luna mai a adus la Botoșani și altceva în afară de alegerile cu rezultatele știute și cu consecințe încă în...

EPIGRAMA ZILEI

Cred c-ar trebui să-ncerci Un meniu mai variat, Nu toată ziua ciuperci Asortate cu rahat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...