spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPandemia paralelă. Anchetă realizată de jurnaliștii Pro Tv la Botoșani

Pandemia paralelă. Anchetă realizată de jurnaliștii Pro Tv la Botoșani

Jurnaliștii de la „România, te iubesc”, emisiunea postului ProTV, s-au întors la Botoșani pentru a investiga achizițiile de materiale sanitare pentru lupta cu Covid 19 făcute la un an după pandemie, achiziții despre care a relatat și Monitorul de Botoșani.

Proiectele depuse de primari datează din 2020, la Botoșani, de exemplu, materialele achiziționate în urma licitațiilor au sosit abia pe 9 martie 2023, la un an de la terminarea pandemiei.

Caiete de sarcini identice

Prima oprire a jurnaliștilor Pro TV a fost în comuna George Enescu, unde primăria a cheltuit în noiembrie anul trecut 155.000 euro pe echipamente sanitare.

Primăria a cumpărat atât porți pentru detectarea temperaturii, cât și termometre electronice, cu care le mai ia o dată temperatura copiilor câțiva metri mai încolo, la intrarea în clasă. Produsele au fost livrate de trei firme din Dorohoi, una dintre ele înființată în 2022, care au același acționar, pe Dănuț Adrian Grădinariu. Aceleași trei firme au câștigat licitații similare cu mai multe primării PSD din județ. Atât la comuna George Enescu, cât și la o parte din celelalte primării PSD din Botoșani, jurnaliștii Pro Tv au găsit caiete de sarcini identice.

De exemplu, toate au simțit nevoia unei porți de detectare a temperaturii umane, care să aibă o bază de date cu până la 50.000 de imagini și identificare biometrică, să aibă lentile fixe duble de minim șase milimetri, și să aibă același tip de afișare cu scanare progresivă. Furnizorul spune că nu e vorba de contracte cu dedicație.

Primăria George Enescu a luat consultanța de la Proteus Nord Consulting, o firmă din Botoșani care îl are acționar pe Mihai Florin Trofinov, fost membru PSD și fost subaltern al lui Cristian Nistor, actualul administrator public al județului Botoșani, numit de PSD. În perioada 2020 – 2023, firma Proteus Nord Consulting a câștigat 60 de contracte de consultanță prin atribuire directă. 58 dintre ele sunt cu primării din Botoșani, conduse de primari PSD.

Birocrația din Minister este unul dintre motivele pentru care mii de primării își cumpără acum, și nu în pandemie, echipamentele de combatere a pandemiei.

Afaceri făcute pe linie de partid

În Botoșani, firma prefectului Sorin Cornilă a câștigat contractul de dotare a școlilor de la primăria colegului său de partid, Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu. În aprilie 2022, primăria a cumpărat pentru școli laptopuri, camere web, proiectoare și table interactive în valoare de 100.000 de euro de la Firma Powerline SRL. Firma Powerline are doi angajați și îi aparține prefectului Sorin Cornilă, celălalt vicepreședinte al PNL Botoșani.  În perioada 2020 – 2022, cele două firme al prefectului Sorin Cornilă au primit, prin atribuire, 450 de contracte în valoare totală de 2,5 milioane de lei, majoritatea de la primării și instituții din județul Botoșani.

Singura licitație la care a participat, potrivit jurnaliștilor Pro Tv, a fost cea pe fonduri europene, unde firma concurentă care a câștigat contestația, s-a retras după ce Cornilă a ajuns prefect. De la primăria lui Verginel Gireadă, cu care spune că nu e tocmai în cele mai bune relații, prefectul a mai primit până acum alte contracte atribuite direct, în valoare de 189.000 de lei. Ultimul, de 33.000 de lei, în februarie.

Degeaba luai tablete”

În contractul pe fonduri europene, prefectul spune că are o marjă de profit de 30%. Cea mai scumpă a fost tabla inteligentă, pe care a cumpărat-o de la altă firmă din România care, la rândul ei, a importat-o din străinătate, și și-a pus o marjă de profit. Jurnaliștii de la „România, te iubesc!” au încercat să găsească marca produsului, însă cutia a venit neinscripționată. Practic, din ancheta celor de la Pro tv se desprind două idei. Astfel, primarii au făcut afaceri pe linie de partid, PSD cu primarii și firmele agreate de ei, iar PNL la fel, iar ideea a doua este că aceste achiziții au fost făcute fără rost.

Degeaba luai tablete, nu puteai să le folosești la capacitatea respectivă. Semnalul, nu se puteau conecta copilașii de acasă. Deveneau inutilizabile, nu puteau fi utilizate pentru scopul la care au fost cumpărate pentru acel moment”, a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, unul dintre puținii primari care nu au vrut să risipească banii europeni primiți în pandemie.

Ancheta celor de la ProTV nu se referă doar la Botoșani, ci la mai multe județe care au primit sume mari pentru a achiziționa aceste materiale.

Emisiunea poate fi urmărită pe https://stirileprotv.ro/

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...