luni, martie 20, 2023
AcasăLocalSute de intervenții ale pompierilor voluntari în județ, anul trecut

Sute de intervenții ale pompierilor voluntari în județ, anul trecut

Activitatea desfășurată, în 2022, de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, dar și obiectivele stabilite pentru acest an au fost prezentate, astăzi, în cadrul convocării de pregătire de specialitate.

Ședința, organizată în baza Planului de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, aprobat prin Ordin al Prefectului, s-a desfășurat la sediul Instituției Prefectului – Județul Botoșani. Alături de pompierii voluntari au fost prefectul județului, Sorin Cornilă, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar și comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Pe lângă reamintirea prevederilor legale privind constituirea, încadrarea și dotarea SVSU, specialiștii Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, care coordonează activitatea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au pus accent pe concluziile desprinse din acțiunile de prevenire, pregătire și răspuns derulate anul trecut.

Aproape 700 de intervenții ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2022, la un număr de 692 de intervenții, dintre care 426 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 266 de intervenţii au acţionat singure. Dintre cele 692 intervenții, 574 au fost la incendii, patru salvări de animale, 47 misiuni de transport apă menajeră, nouă cazuri de asistență medical și 58 alte situații de urgență.

Împreună cu pompierii militari, în 2022, voluntarii s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, activități specifice de combatere a răspândirii virusului SARS – CoV- 2, acțiuni umanitare de ajutorare a persoanelor vârstnice sau a celor fără aparţinători, dar și de verificare a respectării legislației în domeniul situațiilor de urgență în gospodării cetățenești, instituții și operatori economici din subordinea consiliilor locale. În total, au desfășurat aproape 25.000 de controale și acțiuni de informare și educare preventivă.

Amenajarea spațiilor pentru refugiații ucraineni

În urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a participat, pe raza unităţilor administrativ teritoriale, pentru amenajarea spațiilor din clădiri unde puteau fi cazați refugiați, asigurarea din resursele proprii de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală și transport pentru cetățenii străini care au staționat / tranzitat județul Botoșani.

În contextul codurilor galbene și portocalii de caniculă, a instalării secetei pedologice și a lipsei surselor de apă, serviciile voluntare pentru situații de urgență din cele 78 de UAT-uri de la nivelul județului Botoșani, au efectuat misiuni de: transport apă menajeră către populația afectată, amenajare de puncte de prim-ajutor și distribuire a apei potabile în incinta primăriilor / cabinetele asistenților sociali / dispensarelor medicale, identificarea persoanelor vulnerabile ce pot fi afectate de caniculă și acordarea de sprijin. Totodată, au desfășurat acțiuni de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pe timpul caniculei și secetei.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri.

Obiective stabilite pentru 2023

Principalele obiective stabilite pentru 2023 se referă la creșterea nivelului de pregătire și îndrumare a șefilor SVSU pentru a acționa cu operativitate și profesionalism pe linia monitorizării și gestionării tuturor situațiilor de urgență, dar și formarea deprinderilor pompierilor voluntari, necesare intervenției la incendii, inundații, epidemii, epizootii, cutremure, alunecări de teren sau alte situații în care viața și sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

La finalul întâlnirii, inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru a precizat că „pompierii voluntari din cele 78 de unități administrative-teritoriale existente la nivelul judeţului nostru sunt principalii parteneri ai pompierilor militari profesionişti, ei fiind cei care asigură prima intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
8.1 °
63 %
0.8kmh
98 %
lun
10 °
mar
15 °
mie
13 °
joi
17 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  La cât costă acum carburantul, mai bine investești într-un scaun și admiri ce mașină frumoasă ai.

EDITORIAL

Neputinciosul stat român, cu toate serviciile lui secrete și cu puzderia de instituții de supraveghere și control, a luat la cunoștință abia joia trecută...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă vreodată, într-o bună zi Colegi de opoziție ați fi, Aș spune, mai întâi de toate Că-n lume este și dreptate...     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...