spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTGemeni prematuri salvaţi de aparatura ultramodernă de la Maternitate

Gemeni prematuri salvaţi de aparatura ultramodernă de la Maternitate

Cadrele medicale de la Maternitatea Botoşani au parte de un sprijin nebănuit din partea aparaturii performante cu care este dotată secţia de Neonatologie. Unul dintre cele mai dificile cazuri din ultimele luni este al unor gemeni care păreau că nu au nicio şansă la viaţă.

Bebeluşii, care aveau puţin peste 1000 de grame fiecare când au venit pe lume, au stat la limita dintre viaţă şi moarte mai bine de două luni. Rând pe rând, cei doi frați au părut că renunță la lupta pentru viața și cedează celuilalt puterea. Să supraviețuiască măcar unul dintre ei nu poate fi niciodată o opțiune pentru o mamă. Acesta a fost primul gând al medicului de gardă: și fata, și băiatul trebuie să trăiască.

Gemenii au venit pe lume la doar 29 de săptămâni, la Maternitatea Botoşani, la 55 de kilometri de satul părinților. 55 de kilometri de goană pentru viață. Ambulanța i-a dus la Botoşani, cea mai apropiată maternitate. Deși o naștere cu un grad mare de prematuritate ar fi trebuit să aibă loc într-o maternitate de gradul 3. Adică Suceava sau Iaşi. Dar probabil că totul a fost spre norocul lor.

Intubaţi şi ventilaţi mecanic timp de o lună

Băiatul a avut 1.100 grame la naștere și o stare precară. A fost intubat și plasat pe aparatul de ventilație. Sora lui a avut 100 de grame în plus, respira singură și părea mai puternică. Cu toate eforturile medicilor, băiatul era prea sensibil pentru a putea fi transferat într-o maternitate de gradul 3, așa că medicii au luptat pentru el la Botoșani. A prins puteri, dar parcă i le-a dat sora lui, a cărei stare a început să se deterioreze. Astfel că a fost intubată și ea.

Ambii copii au dezvoltat complicaţii severe, ceea ce a făcut imposibil transferul la o unitate de nivel superior.

Dar după 60 de zile de luptă, dintre care 30 zile de ventilație mecanică, numeroase transfuzii de sânge, copii au fost externați. Au învins.

Aparatură de ultimă generaţie în sprijinul medicilor de la Maternitatea Botoşani

Din punct de vedere legal, acești copii ar fi trebuit să beneficieze de îngrijiri într-o maternitate de gradul 3. Dacă unitatea medicală unde s-au născut, Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, nu beneficia de aparatura necesară, drama nu ar fi putut fi evitată.

Anual, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au loc 2.600-2.800 de nașteri, din care aproximativ 10% prematuri și 10-15% nou-născuți eutrofici, care necesită îngrijiri speciale în Terapie Intensivă.

Organizația Salvați Copiii România și Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au o colaborare din anul 2014, maternitatea spitalului primind în acest timp echipamentele medicale vitale care i-au ajutat pe medici să salveze viețile celor doi frați. Valoarea totală a echipamentelor este de aproape 300.000 de euro. Numai anul trecut Maternitatea a fost finanţată de Fundaţia Vodafone cu aparatură de aproape 200,000 de euro. Aparatură care, în mâinile medicilor, face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...