vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCare este vârsta medie a botoşănenilor şi cum influenţează asta deciziile politice

Care este vârsta medie a botoşănenilor şi cum influenţează asta deciziile politice

Institutul Naţional de Statistică a furnizat o serie de date cu privire la vârsta medie a locuitorilor din judeţele României. Potrivit acestora cel mai „tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai „bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani.

La Botoşani vârsta medie a locuitorilor este de 41,5 ani.

Datele prelucrate de HotNews.ro, care a realizat o hartă interactivă, arată că, din punct de vedere al ponderii celor de 65+ ani în total populație, cel mai ”tânăr” judeţ este Ilfovul (seniorii reprezentând 13% din populație), iar cel mai bătrân rămâne Teleorman (peste un sfert din locuitori au peste 65 de ani). La Botoşani 71.394 persoane au peste 65 de ani, procendul din totalul populaţiei fiind de 18,17%.

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții), pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent. Există deja un decalaj de vârstă imens între județe.

În Europa, Italia este țara cea mai îmbătrânită, seniorii reprezentând puțin peste 23% din totalul populației. Teleormanul are peste 25% seniori.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși intuiția spune că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

Cum influenţează vârsta deciziile politice

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale, să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un județ foarte îmbătrânit cum e Teleormanul de pildă, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică devine esențială în alegerile care se apropie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...